Μπορεί η Σιθωνία να μαγεύει με το φυσικό κάλλος της, ωστόσο, φαίνεται ότι ο ρόλος των αιρετών που κατά καιρούς ανέλαβαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπερβαίνει τον ουσιαστικό χαρακτήρα τους, που είναι η εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των δημοτών. Η διαδρομή προμηθειών και αδειδοτήσεων που παραβαίνουν τους κανόνες φαίνεται ότι επεκτείνεται από τους υπηρεσιακούς φορείς του δήμου έως το Δασαρχείο, την Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά και την Αστυνομία.

Υπόθεση ΧΑΔΑ

Το 2013 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την περάτωση έργου μείζονος σημασίας για τα απόβλητα της Σιθωνίας. Αντικείμενο του έργου ήταν η αποκατάσταση τριών χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του Δήμου Σιθωνίας, στις θέσεις Ψαλίδα Αγ. Νικολάου, Ασπρονέρι Νικήτης και Ξεράδια Συκιάς. Τα έργα αποκατάστασης των τριών ΧΑΔΑ περιλάμβαναν την κατασκευή όλων των απαραίτητων εργασιών για την πλήρη αποκατάσταση των χώρων, όπως:

• Έργα διαμόρφωσης αναγλύφου.

• Έργα στεγανοποίησης απορριμματικού αναγλύφου.

• Έργα διαχείρισης βιοαερίου – στραγγισμάτων.

• Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και υποδομές (αντιπλημμυρική προστασία, δίκτυα υποδομής, περίφραξη, πυρόσβεση, πυροπροστασία, εσωτερική οδοποιία κ.λπ.).

Το έργο ανατέθηκε κατόπιν διαγωνισμού στην κοινοπραξία των εταιρειών ΥΔΡΟΦΙΛΗ ΑΕ ΕΚΚΕΝΤΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, με κωδικό (MIS 374814) με έναρξη 23/9/2013 και λήξη 31/3/2015, με συνολικό προϋπολογισμό 1.111.308,66 ευρώ για την αποκατάσταση και των τριών ΧΑΔΑ.

Βάσει της σύμβασης, η οποία υπογράφηκε από τον τότε δήμαρχο Σιθωνίας Ιωάννη Τζίτζιο, η ανάδοχος κοινοπραξία των εταιρειών όφειλε να ολοκληρώσει το έργο της αποκατάστασης και των τριών, μολονότι υπήρξαν καταγγελίες από την αντιπολίτευση του Δήμου Σιθωνίας.

Το έργο «παραδόθηκε» κατά τα δύο τρίτα. Δηλαδή, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στον ΧΑΔΑ Συκιάς και στον ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου, το έργο στον ΧΑΔΑ Νικήτης (Ασπρονέρι 2) δεν παραδόθηκε ποτέ, διότι στην πορεία διαπιστώθηκε ότι το κόστος εργασιών υπερκάλυπτε την αποκατάσταση των δύο και δεν αρκούσε και για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Νικήτης. Ωστόσο, τα εντάλματα πληρώθηκαν κανονικά για όλο το ποσό που προβλεπόταν βάσει της αρχικής σύμβασης.

Ένταλμα πληρωμής 420.000 ευρώ

Ωστόσο, το έργο στη Νικήτη έπρεπε με κάποιον τρόπο να αποκατασταθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο υπό τον τότε δήμαρχο Ιωάννη Τζίτζιο αποφασίζει να δοθούν άνω των 8 εκατ. ευρώ μέσω των επιχορηγήσεων του ΥΠΕΣ σε αναδόχους για οφειλές των ΟΤΑ που κηρύχθηκαν ληξιπρόθεσμες (το γνωστό νομοσχέδιο περί ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ). Μεταξύ των δικαιούχων ήταν και ο Αστέριος Κανατάς, ο οποίος εισπράττει με ένταλμα πληρωμής στις 23/5/2017 το ποσό των 417.994 ευρώ για εργασίες αποκατάστασης στον ΧΑΔΑ Νικήτης. Δηλαδή για ένα έργο που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα έπρεπε να περατωθεί με την προηγούμενη σύμβαση από τους τότε αναδόχους, το Δημόσιο πλήρωσε δύο φορές…

Η τρίτη σύμβαση!

Μόνο που, όπως αποδείχθηκε, δεν αποκαταστάθηκε ούτε τότε. Διότι έχει και τρίτη σύμβαση! Το 2020, το έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Νικήτης επαναπροκηρύχθηκε(!) και στις 29 Αυγούστου 2022 ο νυν δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρρίσης Ντέμπλας (αντιδήμαρχος στη διοίκηση Ιωάννη Τζίτζιου) υπογράφει νέα σύμβαση αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Νικήτης με την ίδια εταιρεία ΥΔΡΟΦΙΛΗ (η οποία είχε αναλάβει το έργο με την πρώτη σύμβαση το 2013), ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ! Μάλιστα, στην προσωπική σελίδα του στο Facebook έχει φωτογραφία με τον επικεφαλής της αναδόχου εταιρείας, γράφοντας«υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία ΥΔΡΟΦΙΛΗ για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Νικήτης, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ προ εκπτώσεως». Με απλά λόγια, ένα έργο που θα έπρεπε να περατωθεί πριν από επτά χρόνια, το Δημόσιο το πλήρωσε ήδη δυο φορές και θα πληρώσει και τρίτη!

Σταμάτησαν τα έργα

Ωστόσο, καταγγελίες από τον πρώην κοινοτάρχη Νικήτης Μιχάλη Αναγνωσταρά, περί παρατυπιών στην περιοχή του Ασπρονερίου κατά τις εργασίες, σταμάτησαν το έργο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία φέρεται να προχώρησε εργασίες σε δασική έκταση. Όταν εκλήθη η Αστυνομία μετά από καταγγελία της αντιπολίτευσης του Δήμου Σιθωνίας ότι τα μηχανήματα της εταιρείας καταπατούν δασική έκταση, δεν ζήτησε έγγραφα από το Δασαρχείο και την Αρχαιολογία. Επικαλέστηκε ότι «η εταιρεία προσκόμισε την άδεια από την Περιφέρεια και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και άρα ήταν καθ’όλα νόμιμη». Ωστόσο, μετά την καταγγελία του Μιχάλη Αναγνωσταρά, οι εργασίες σταμάτησαν διότι διαπιστώθηκε ότι αυτές γίνονταν εκτός των ορίων που προβλεπόταν από την άδεια και καταπατούσαν δασική έκταση.

Σύμφωνα και με τη δήλωση του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι το έργο στον ΧΑΔΑ Νικήτης δεν παραδόθηκε ποτέ, τα έργα στους ΧΑΔΑ Συκιάς κι Αγίου Νικολάου ολοκληρώθηκαν κανονικά. Είναι όμως έτσι;

Η σύμβαση για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ προέβλεπε όλα τα απαιτούμενα έργα, όμως όχι μόνο δεν έχει περίφραξη, όχι μόνο δεν υπάρχει εσωτερική οδοποιία, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στις υποδομές.

Η τοποθέτηση του αναδόχου

Από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ΥΔΡΟΦΙΛΗ λάβαμε δήλωση, της οποίας δημοσιεύουμε απόσπασμα:

«Η λεγόμενη “υπόθεση των υδρομέτρων” κατά ακριβολογία αφορά στο έργο “Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης Δήμου Σιθωνίας” με ανάδοχο μία κοινοπραξία, στην οποία πράγματι συμμετέχει η εταιρία ΥΔΡΟΦΙΛΗ. Η προμήθεια και η εγκατάσταση υδρομέτρων δεν αποτέλεσαν ποτέ συμβατικό αντικείμενο της εταιρείας ΥΔΡΟΦΙΛΗ, η οποία ουδέποτε πληρώθηκε γι’ αυτό.Ο Δήμος Σιθωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, συνέταξε μελέτη και προϋπολογισμό. (…) Στις χωματερές της Συκιάς και του Αγ. Νικολάου, η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε, ενώ η αποκατάσταση της χωματερής της Νικήτης δεν πραγματοποιήθηκε. Στο νέο έργο η ΥΔΡΟΦΙΛΗ αναδείχτηκε μειοδότρια με έκπτωση 37,46% μεταξύ τεσσάρων διαγωνιζόμενων εταιρειών.Η αδειοδότηση του συγκεκριμένου έργου γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά από αίτηση του Δήμου Σιθωνίας, χωρίς καμία απολύτως ανάμειξη του αναδόχου».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο