Ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής υγειονομικών απειλών και εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε, ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη σε σχέση με τον κορωνοϊό βελτιώνεται, ενώ υπάρχει μείωση των μολύνσεων, των νοσηλειών και των θανάτων. Πάντως, τόνισε, ότι συνεχίζεται η στενή παρακολούθηση της κατάστασης.

Όπως εξήγησε, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να δημιουργεί σχετικό βάρος στα συστήματα υγείας στην Ευρώπη και εστίασε στην χαμηλή λήψη ενισχυτικών δόσεων εμβολίων από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και πάνω. Ο κ. Καβαλέρι συμπλήρωσε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, στις οποίες υπάρχει υψηλή κυκλοφορία του ιού κι αυτό σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα ανοσίας.

Για την υποπαραλλαγή ΧΒΒ1.5 («Κράκεν»), o Mάρκο Καβαλέρι επισήμανε ότι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, αλλά προς το παρόν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στην ΕΕ. Ωστόσο, όπως είπε αναμένεται να κυριαρχήσει στην ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπερεγιεσούς, ανέφερε σε ενημέρωση, ότι τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να καταστήσουν δυνατό τον τερματισμό της πανδημίας Covid φέτος.

«Ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων της Covid-19 σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί αυτόν τον μήνα. Τα νούμερα παραμένουν, βέβαια, υψηλά, ωστόσο διαθέτουμε τα εργαλεία για να τερματίσουμε φέτος την πανδημία» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Τέντρος ανέφερε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεχίσει να πιέζει μέχρι να βρει μια απάντηση στο πώς ξεκίνησε η πανδημία, απαντώντας σε δημοσιεύματα που ήθελαν τον οργανισμό να έχει εγκαταλείψει την έρευνα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε μέχρι να πάρουμε την απάντηση», δήλωσε ο Γκεμπρεγιεσούς, αναφερόμενος στην αναζήτηση για την προέλευση του ιού που άρχισε να εξαπλώνεται για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019.