Ποιες οι εκτιμήσεις των κομματικών εκλογολόγων για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ακροδεξιά και «αντισυστημικούς»

Έχουμε 45 μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές και οι δημοσκοπικές έρευνες, οι κυλιόμενες μετρήσεις και τα πιο εξειδικευμένα focus groups βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα κόμματα.

Μετά την ανακοίνωση των ευρωψηφοδελτίων παραγγέλνονται κυρίως από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαρκώς μετρήσεις και τα στοιχεία, φανερά και «κρυφά», αναλύονται και μελετώνται για να καθοριστεί αναλόγως και η τακτική που θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί, αφού αυτές οι μετρήσεις οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, δείχνοντας επί της ουσίας τα σημεία που θα κρίνουν το αποτέλεσμα στις 9 Ιουνίου.

Γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη μέχρι σήμερα μελέτη όλων των δημοσκοπικών ερευνών, φανερών και «κρυφών», είναι ότι η ΝΔ ενισχύεται και πάλι και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σταθερά την πολιτική του κυριαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό υπολειπόμενο κατά πολύ (διπλάσιο) από το αντίστοιχο του πρώτου κόμματος και το ΠΑΣΟΚ… «στην τρίτη θέση». Εκτίμηση των εκλογολόγων και των κομματικών επιτελείων είναι επίσης ότι «ακροδεξιά και αντισυστημικά» κόμματα θα έχουν κάποια κέρδη από την κάλπη του Ιουνίου, όχι όμως σε βαθμό που να διαταράξουν τη σημερινή «κανονικότητα της κορυφής».

Παράλληλα οι δείκτες των δημοσκοπήσεων, που μετρούν το κοινωνικό κλίμα, καταγράφουν μια κάποια δυσαρέσκεια, η οποία όμως δεν δείχνει να αναπληρώνεται από την αντιπολίτευση. Η ακρίβεια, η οποία αποτελεί μακράν το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες και πάνω σ’ αυτήν τη βάση οικοδομείται το κλίμα δυσαρέσκειας, δείχνει, βάσει των στοιχείων των δημοσκοπήσεων, να τροφοδοτεί έναν ακαθόριστο αντισυστημισμό, θυμίζοντας κάποιες στιγμές όσα βιώσαμε πριν από μία 10ετία.

Οι έρευνες δείχνουν επίσης μεγάλη πολιτική κινητικότητα, ότι υπάρχει δηλαδή μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων που δεν είναι εύκολο στα κομματικά επιτελεία να προσδιορίσουν την τελική κατανομή τους. Κατά τις εκτιμήσεις των μελετητών των δημοσκοπήσεων, φαίνεται να δημιουργούνται κοινωνικά ρυάκια που αναζητούν διέξοδο σε λαϊκιστές, σ’ αυτούς που εκφράζουν πιο καλά θεωρίες συνωμοσίας. Δεν αναζητούν όμως σ’ αυτούς λύση, αλλά ένα όχημα για να στείλουν μήνυμα δυσπιστίας, με «χαλαρή» ψήφο.

Για τη ΝΔ, με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εκλογολόγοι της Πειραιώς, η χαλαρή ψήφος αφορά δυσαρεστημένους παραδοσιακά δεξιούς ψηφοφόρους της (στην προκειμένη περίπτωση κυρίως στη Β. Ελλάδα εξαιτίας της θέσης του κόμματος στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών ή λόγω των θεωριών συνωμοσίας που έχουν αναπτυχθεί από την αντιπολίτευση για την τραγωδία των Τεμπών). Πάντως, για τη ΝΔ (αλλά και για το ΠΑΣΟΚ) η συσπείρωση ξεπερνά σήμερα το 70%, άρα (λένε οι εκλογολόγοι) τα δύο αυτά κόμματα έχουν περιθώριο να βελτιώσουν το ποσοστό τους, κερδίζοντας, το καθένα για διαφορετικούς λόγους, «χαλαρές» ψήφους.

Η ΝΔ στο τελευταίο διάστημα, όπως δείχνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, αλλά και τα focus groups, πατάει καλύτερα στα πόδια της, μειώνει φθορές, βάζει διλήμματα που συνδέονται με τη σταθερότητα, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την αντιμετώπιση του λαϊκισμού. Οι εκλογολόγοι της Πειραιώς και ειδικότερα ο Αμερικανός Σταν Γκρίνμπεργκ, που επανάκαμψε τις τελευταίες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, λένε ότι η ΝΔ δεν απέχει πολύ από το 33% (των προηγούμενων ευρωεκλογών). Ο εμπειρότατος Αμερικανός επικοινωνιολόγος, μελετώντας τα δημοσκοπικά ευρήματα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν και δείχνει να υπάρχει μία ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ και του τρίτου ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος δεν είναι τόσο σίγουρος. Πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και με τα τελευταία «θαύματα» του αρχηγού του είναι σήμερα στο 14,5% και το ΠΑΣΟΚ στο 13,5%. Κατά τους «ειδικούς αναλυτές» του Μεγάρου Μαξίμου, οι κυλιόμενες κρυφές δημοσκοπήσεις και τα focus group των τελευταίων ημερών και ειδικά μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των υποψήφιων ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο Φρέντι Μπελέρης, δείχνουν ανακοπή της διαρροής ψήφων προς τα δεξιά της ΝΔ.

Ποικίλλουν οι εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις των εκλογολόγων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που μελετούν καθημερινά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ποικίλλουν.

Το ΠΑΣΟΚ, από τον Φεβρουάριο που άρχισαν οι μετρήσεις για τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, έχασε, κατά τους κομματικούς πολιτικούς αναλυτές, πάνω από 2% (το ποσοστό αυτό μετακινήθηκε –βάσει των δημοσκοπήσεων– προς τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και τη ΝΔ). Έτσι, το κόμμα επέστρεψε στην τρίτη θέση. Οι εκλογολόγοι του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί μέχρι το Ιούνιο και το κόμμα τους να έλθει δεύτερο. Την αισιοδοξία τους αυτή στηρίζουν στην κινητοποίηση του κομματικού τους μηχανισμού και κυρίως της νεολαίας. καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών «θέσεων και προγραμμάτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη από το συνέδριο και μετά άρχισε, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, να αυξάνει τα ποσοστά του. Το συνέδριο ήταν ένα κομβικό σημείο. Πρώτον, γιατί με την κυριαρχία του σε αυτό και την επικράτησή του πήρε πόντους ηγετικότητας ο Κασσελάκης και, δεύτερον, γιατί έκτοτε εμφανίζεται μια εικόνα ενότητας, που αύξησε τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή ακριβώς η συσπείρωση, κατά τις δημοσκοπήσεις, φτάνει «ταβάνι», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρά περιθώρια να αυξήσει το ποσοστό του, που σήμερα κυμαίνεται περί το 15 %. Ένα πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που εντοπίζουν οι εκλογολόγοι του και που «αχνοφαίνεται» στις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα στα focus groups, είναι αν οι σημερινοί απολιτίκ υποστηρικτές του Κασσελάκη θα προσέλθουν να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου ή θα προτιμήσουν τα… μπάνια. Αλλά και τα «θαύματα» του αρχηγού, με τις τελευταίες του τοποθετήσεις, όπως δείχνουν κυλιόμενες μετρήσεις, δεν έχουν θετικό αντίκτυπο.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο