Ανάπτυξη 5,2 % και «έκρηξη» επενδύσεων

Στο μνημονιακό έτος 2011 επέστρεψε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας κατά την περυσινή χρονιά, φτάνοντας στα 208 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 5,9% αλλά και ρεκόρ 30 ετών στις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2022 το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο σε τρέχουσες τιμές κατά 26,3 δισ. ευρώ, καθώς από τα 181,7 δισ. αυξήθηκε στα 208 δισ. ευρώ, κατά την περυσινή χρονιά. Σημειώνεται ότι το 2011, δηλαδή την πρώτη πλήρη μνημονιακή χρονιά, το ΑΕΠ της χώρας είχε διολισθήσει στα 207,03 δισ. ευρώ, έναντι 226,03 δισ. ευρώ το 2010. Στυλοβάτης της ανάπτυξης ήταν η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε κατά 5,5%, λόγω και του υψηλού πληθωρισμού, ενώ θετικό στοιχείο αποτέλεσε και η αύξηση των εξαγωγών κατά 3,7 δισ. ευρώ, αν και αυτή, υπερκαλύφθηκε από την υψηλότερη αύξηση των εισαγωγών κατά 7,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε και σε αναθεώρηση της ανάπτυξης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα το τελικό ποσοστό να διαμορφωθεί στο 5,2%.

Κατανάλωση και επενδύσεις

Ισχυρό στήριγμα για την ανάπτυξη της περυσινής χρονιάς αποτέλεσαν η κατανάλωση και οι επενδύσεις, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,5% και 21,2% αντίστοιχα. Οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση κατά 7,22 δισ. ευρώ ή 21,2% σε σχέση με το 2021, κατακτώντας υψηλό 30 ετών. Το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων που εισέρρευσαν στη χώρα ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλο μερίδιο είχαν οι επενδύσεις στη μεταποίησης, οι οποίες έφτασαν στα 1,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 436 εκατ. ευρώ αφορούσαν τον κλάδο τροφίμων-ποτών, τα 428 εκατ. ευρώ τις μεταποιητικές βιομηχανίας και τα 189 εκατ. ευρώ τη φαρμακοβιομηχανία. Συνολικά, την περίοδο 2019-2022, η ελληνική οικονομία δημιούργησε ένα απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων, ύψους 19,8 δισ. ευρώ, ενώ, αν προστεθούν τα 45 δισ. ευρώ των δημοσίων επενδύσεων, φτάνει στα 65 δισ. ευρώ ή στο 65% του επενδυτικού κενού των περίπου 100 δισ. ευρώ.

Θετικές αξιολογήσεις

Η θετική εικόνα της οικονομίας έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή με το κλίμα της συγκυρίας λόγω της τραγωδίας των Τεμπών και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αγωνιούν σχετικά με τις αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος Scope διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας μία βαθμίδα πριν από την επενδυτική, ενώ έως τις 21 Απριλίου θα ακολουθήσουν διαδοχικά οι DBRS, Moody’s και Stanadard & Poor’s. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, προ ημερών, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε στους «Financial Times» την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στους επόμενους μήνες. Ωστόσο, εκφράζεται ζωηρός προβληματισμός σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καθώς, αν υπάρξουν θεαματικές ανατροπές, τότε θα αμφισβητηθεί η μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες στο επενδυτικό κλίμα.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο