Χιλιάδες είναι αυτοί που επέλεξαν την Κέρκυρα για να γιορτάσουν το Πάσχα.

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, από τις 9 το πρωί ξεκίνησε η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος, του μοναδικού επιταφίου που γίνεται η περιφορά του γίνεται λίγες ώρες πριν την Ανάσταση ενώ περίπου στις 11 πραγματοποιήθηκε το έθιμο των Μπότηδων με το σπάσιμο των κανατών από τα μπαλκόνια

Το έθιμο με την περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα διατηρείται από το 1574 όταν οι Βενετοί, για λόγους ασφαλείας, απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο.

Έτσι οι Κερκυραίοι από τότε βγάζουν τον Επιτάφιο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου, που στη συγκεκριμένη λιτανεία ο Άγιος έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου και πίσω ακολουθεί ο Επιτάφιος.

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, ήδη στις εκκλησίες έχει γίνει και γίνεται η πρώτη Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου, όπως και στην «περίφημη» εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στην Χίο.

Η εκκλησία αυτή έχει γίνει γνωστή εδώ και χρόνια λόγω του ιερέα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «ιπτάμενος» λόγω του σάλτου με το οποίο βγαίνει από την Ωραία Πύλη το πρωί της πρώτης Ανάστασης.

Και φέτος λοιπόν ο εν λόγω ιερέας δεν… απογοήτευσε και βγήκε να αγιάσει τους πιστούς με το γνωστό άλμα του, χαρίζοντας και πάλι viral εικόνες.