Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και του  Υπουργείου Εσωτερικών

Το μεσημέρι της Παρασκευής άγνωστοι διέρρηξαν το γραφείο του επικεφαλής της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εδρεύει στην οδό Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για το γραφείο 304 του προϊστάμενου, της διεύθυνσης η οποία είναι αρμόδια και έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα και για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

Την ανησυχία των αρχών επαυξάνει το γεγονός ότι διαπράχθηκε, ακριβώς την ημέρα κατά την οποία παραδόθηκε στις Αρχές, το πόρισμα του Υπουργείου Εσωτερικών για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού.

Η διάρρηξη σημειώθηκε μεταξύ 13.30 και 14.30. Ο αρμόδιος διευθυντής τη συγκεκριμένη στιγμή συμμετείχε σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου επί της οδού Σταδίου και ζήτησε από την εκεί παρούσα ιδιαιτέρα γραμματέα του, να πάει στην οδό Ευαγγελιστρίας, να περισυλλέξει από το γραφείο του και επιστρέφοντας να του μεταφέρει στη Σταδίου, κάποια έγγραφα.

Η υπάλληλος όταν μετέβη στο γραφείο διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή παρότι η ίδια την είχε κλειδώσει φεύγοντας, ενώ ήταν εμφανή και τα σημάδια διάρρηξης στην κλειδαριά, στο πόμολο και σε άλλα σημεία της πόρτας.

Άμεσα ενημέρωσε τον διευθυντή της ο οποίος κάλεσε το 100 αναφέροντας το περιστατικό και αργότερα υπέβαλε μήνυση ενώπιον του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως.

Οι αρχές δεν έχουν φτάσει σε ασφαλές συμπέρασμα αναφορικά με το ποιος ήταν ο σκοπός της διάρρηξης, ενώ ακολούθησε πολύωρη έρευνα της Αστυνομίας στον χώρο. Είναι επίσης ακόμη άγνωστο αν ο δράστης ή οι δράστες αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα ή υπηρεσιακά έγγραφα, ή αν σκοπός τους ήταν η πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά αρχεία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε μια τόσο ευαίσθητη υπηρεσία.

Τους αστυνομικούς προβληματίζει, το γεγονός ότι κανείς από τους υπαλλήλους των άλλων γραφείων στον ίδιο όροφο δεν είδαν ούτε άκουσαν κάτι το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών 

Για «φερόμενη διάρρηξη» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με περιστατικό που σημειώθηκε χθες στο γραφείο του Διευθυντή Εκλογών και αναφέρει ότι η έρευνα της Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη και πως δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο παραβίασης της κυβερνοασφάλειας.

Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:

«Κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο.

Η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωσε σχετικά με την καταγγελία που έγινε χθες στο Τμήμα Ασφάλειας Ακροπόλεως, για διάρρηξη σε χώρους όπου στεγάζεται η Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως τονίζεται από την ΕΛΑΣ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Παράλληλα για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ερευνών.

 

πηγή φωτογραφιών in.gr