4 χρόνια fake news, τρολ, προπαγάνδα, χυδαιότητες, λάσπη, δολοφονία χαρακτήρων

Κλίμα «πανηγυρικό» ανέμεναν στην Κουμουνδούρου για την τελική ευθεία πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει… πανηγυρικά. Η διαφορά, που έμοιαζε να μειώνεται στις μετρήσεις αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών, έχει αρχίσει να «ξεφεύγει» και πάλι και, ό,τι κι αν έχει δοκιμάσει ο Αλέξης Τσίπρας για να «γυρίσει» το παιχνίδι, μοιάζει καταδικασμένο εξαρχής.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε στην επιφάνεια και η υπόθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη και των καταγγελιών στελέχους του ΠΑΣΟΚ για βιασμό και ξυλοδαρμό. Στην Κουμουνδούρου επιχείρησαν να «οχυρωθούν» πίσω από την «αστραπιαία αντίδραση» και τη «μηδενική ανοχή» που έδειξαν στην περίπτωση του ευρωβουλευτή, ο οποίος και αποπέμφθηκε από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα και από το ίδιο το κόμμα εντός μισαώρου από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, όμως φευ.

Αστραπιαία… χελώνα

Οι δηλώσεις των υπόλοιπων ευρωβουλευτών του κόμματος την επομένη της δημοσιοποίησης του θέματος δείχνουν πως η «αστραπιαία» αντίδραση μάλλον άργησε δύο χρόνια και πως το «αυτί» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είχε… πάρει τη φημολογία για «περίεργες» συμπεριφορές του ηθοποιού, που εμφανιζόταν και ως «σύμμαχος» του κινήματος #ΜeΤoo. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη στάση της υπουργού Πολιτισμού, στο θέμα του Δημήτρη Λιγνάδη, η Κουμουνδούρου την κατακεραύνωνε και συνεχίζει να την κατακεραυνώνει.

Αυτή βέβαια δεν είναι η μόνη «σφαλιάρα» που έχει δεχτεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέματα που στο παρελθόν είχε «σηκώσει» τού γυρίζουν συνεχώς μπούμερανγκ. Για παράδειγμα, το περίφημο «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης, για το οποίο είχε φτάσει να κάνει… αυτοψία στον χώρο ακόμα και η Ραλλία Χρηστίδου. Τα φιλικά στην Κουμουνδούρου ΜΜΕ μιλούσαν ακόμα και για δυσαρέσκεια της UNESCO, χαρακτηρίζοντας «έκθετη» τη Λίνα Μενδώνη. Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού όμως ήρθε και ήταν, αν όχι εκθειαστική, σίγουρα συγκαταβατική προς τις παρεμβάσεις.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι επεμβάσεις δεν επέδρασαν αρνητικά στην «εξέχουσα οικουμενική αξία της Ακρόπολης», πως η επίστρωση φέρει προστασία και δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με την επιφάνεια του βράχου, αλλά και πως η επέμβαση είναι πλήρως αναστρέψιμη, όταν στην Κουμουνδούρου υποστήριζαν το αντίθετο. «Θετικό αποτύπωμα» έχει και ο ανελκυστήρας πλαγιάς για τα ΑμεΑ, που επίσης είχε κατακριθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έφαγαν… φράχτη!

Μήπως όμως η «τροπολογία Παπαδημούλη» πήγε καλύτερα; Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους Σοσιαλιστές προσπάθησαν να «μπλοκάρουν» τη χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο από κοινοτικά κονδύλια. Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όμως υπερψηφίστηκε τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ευρωομάδας δηλαδή στην οποία συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, για τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με ψήφους 322 υπέρ, 290 κατά και 20 αποχές. Όπως άλλωστε τόνισε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ στην αρμόδια επιτροπή: «Δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων ή ελέγχους. Τόσο απλά».

Η «γραμμή» λοξοδρόμησε

Η «γραμμή» που έχει χαράξει σε μια σειρά θέματα ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πάντως να μην περνάει στο κόμμα. Οι «γκρίνιες» για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν μένουν εκεί και φέρνουν διαφοροποιήσεις και σε σημαντικότερα θέματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικρίθηκε –αν και σε χαμηλούς τόνους– για προσωπικές του επιλογές στα ψηφοδέλτια, όπως η Πόπη Τσαπανίδου και ο Μιθριδάτης.

Αλλά και όσον αφορά το «άνοιγμα στα δεξιά», μπορεί η περίπτωση του Ευάγγελου Αντώναρου, που συμπορευόταν ανοιχτά τα τελευταία χρόνια με το κόμμα, να μην προκάλεσε αντιδράσεις, δεν συνέβη όμως το ίδιο και σε άλλες δύο περιπτώσεις πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που τέθηκαν σε συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος όμως τελικά δεν πέρασαν, αντίθετα με την εισήγηση του προέδρου.

Τα «γυρίζουν» οι κορυφαίοι

Φαίνεται μάλιστα πως οι εποχές που όταν η εισήγηση του προέδρου δεν περνούσε από τα κομματικά μέλη, εκείνος τους έβαζε να… ξαναψηφίσουν έχει περάσει ανεπιστρεπτί στον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι γιατί αποφάσισαν να λειτουργήσουν με δημοκρατικότερους τρόπους, αλλά επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δεν απολαμβάνει πια την εμπιστοσύνη που του έδειχναν κάποτε στο κόμμα του. Κάπως έτσι, ανατράπηκε –όχι σε κάποιο κομματικό όργανο, αλλά από τηλεοράσεως– και η «γραμμή» για την «κυβέρνηση των ηττημένων». Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να το ξέκοψε, όμως κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δραγασάκης και ο Τσακαλώτος τα «γύρισαν» με διαδοχικές δηλώσεις τους, λέγοντας πως το κόμμα τους «θα διερευνήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ακόμα και αν στις εκλογές βγει δεύτερο».

Μένει πλέον να φανεί αν τα δύο κορυφαία στελέχη λειτουργούν σαν «λαγοί», προοικονομώντας τη «στροφή» που έρχεται στη «γραμμή» του κόμματος, ή απλά έχουν «αυτονομηθεί» και δρουν ανεξέλεγκτα.

 

του Αντώνη Αναστασόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο