Μιλώντας διαδικτυακά στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η πρωτοβουλία «3+1», μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, παραμένει ισχυρή προτεραιότητα για τη διοίκηση Μπάιντεν, στο πεδίο της περιφερειακής συνεργασίας.

«Ολόκληρος ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανασχεδιάζεται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με άλλους σημαντικούς παίκτες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας. Με μεγάλη χαρά είδα την έμφαση που έδωσε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ στο όχημα “3+1” κατά την ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό παραμένει ισχυρή προτεραιότητα για τη διοίκηση Μπάιντεν», ανέφερε ο κ. Πάιατ.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία-όχημα, σημείωσε, παραμένει ισχυρή προτεραιότητα, ως προς το πώς η αμερικανική διοίκηση επεξεργάζεται την περιφερειακή συνεργασία, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα των ΗΠΑ ως παρατηρήτριας στο Φόρουμ για το Φυσικό Aέριο της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) και «αξιοποιώντας έναν πολύ ισχυρό διάλογο με την ΕΕ τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια, όσο και για την ενεργειακή μετάβαση».

«Από την αμερικανική οπτική, βλέπουμε την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως μια περιοχή εξαιρετικής ευκαιρίας» τόνισε ο ίδιος και αναφέρθηκε και στη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στο πεδίο της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στο εξαιρετικό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αίγυπτο και άλλες χώρες, αλλά και στις ευκαιρίες για ακόμα μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα του ηλεκτρικού δικτύου μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αφρικής.

Για την Ελλάδα, είπε ότι η χώρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ήταν μπροστά» σε πολλά από τα ζητήματα της περιφερειακής διασύνδεσης, μέσα από σημαντικά πρότζεκτ όπως η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και ο αγωγός φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία.