Όσοι παρακολουθούσαν σήμερα τη Βουλή περίμεναν με αγωνία τη στιγμή που η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα σήκωνε το χέρι και θα ξεκινούσε να αγορεύει για διαδικαστικά και πολιτικά ζητήματα. Την αφορμή στην Πρόεδρο της “Πλεύσης Ελευθερίας” την έδωσε η αδυναμία του βουλευτή του κόμματός της να εκλεγεί σε θέση αντιπροέδρου, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό θετικών ψήφων.

Το χέρι σηκώθηκε, αλλά ο Κωνσταντίνος Τασούλας ήταν προετοιμασμένος. Ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε τον λόγο και έκοψε τον βήχα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει σε κανέναν τον λόγο. Τα μικρόφωνα έκλεισαν και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε χρόνο dt με το Προεδρείο, αλλά και τους παρόντες βουλευτές να αποχωρούν.

“Η κυρία Κωνσταντοπούλου γνώριζε τον κανονισμό, όπως γνώριζε και ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπάρχουν διαδικαστικά θέματα προς συζήτηση” επισήμανε στο protothema.gr στέλεχος της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα του πώς θα λειτουργεί η οκτακομματική Βουλή και ο κίνδυνος απαξίωσης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να διαφυλάξει το κύρος των θεσμών και ειδικότερα της Βουλής. “Ένα δείγμα γραφής πήραν όλοι από τη σημερινή συνεδρίαση” προσέθεσε η ίδια πηγή.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι επιλογές που έγιναν για τις θέσεις των αντιπροέδρων της Βουλής. Οι έμπειροι Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Γεωργαντάς και Θανάσης Μπούρας από τη ΝΔ και η Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) θα διευθύνουν τις διαδικασίες όταν θα απουσιάζει ο Πρόεδρος της Βουλής. “Έχουν όλοι τις δυνατότητες να ανταπεξέλθουν στην πίεση” αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας.

Βάρος στους ώμους, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα σηκώσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τους έχουν κυβερνητική εμπειρία στα κρίσιμα θέματα που θα δοθούν οι μάχες στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η πρώην υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.