Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, κατέθεσε στη Βουλή, συγκριτικά στοιχεία για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ποινικοί Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας τα εγκλήματα εμπρησμού και ανθρωποκτονίας, χαρακτηρίζοντας υποκριτική την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι.

«Όταν πριν από λίγες εβδομάδες ψηφίζαμε τους νέους Ποινικούς Κώδικες η εφαρμογή των οποίων ξεκινά από αύριο, είχα πει ότι μετά από αρκετά χρόνια που το βλέμμα ήταν στραμμένο στα δικαιώματα των δραστών πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα τα θύματα. Να δημιουργήσουμε ένα Ποινικό σύστημα που θα δίνει την βεβαιότητα σε αυτόν που θέλει να εγκληματίσει, ότι θα πάει στη φυλακή. Αυτό αλλάξαμε και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο» είπε ο κ. Φλωρίδης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

«Αν θέλετε έχετε σήμερα την ευκαιρία να δηλώσετε ότι στρέφετε και εσείς το βλέμμα σας στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των θυμάτων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός τόνισε:

– με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 η ανθρωποκτονία από αμέλεια τιμωρείται με 5 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα που ψηφίσαμε και ξεκινά η εφαρμογή του από αύριο θα τιμωρείται με 10 έτη.

– Όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από αμέλεια και ανθρώπινα θύματα, οι Ποινικοί Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ όριζαν το αδίκημα ως ελαφρύ πλημμέλημα. Οι Ποινικοί Κώδικες που ψηφίσαμε και θα εφαρμοστούν από αύριο, ορίζουν ελάχιστη ποινή 10 χρόνια και μέγιστη 20 έτη με ελάχιστη χρηματική ποινή τις 200 χιλιάδες ευρώ και δέσμευση περιουσίας.

Όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από πρόθεση, οι διατάξεις που ψηφίσαμε λένε ότι οι ποινές υποχρεωτικά οδηγούν στη φυλακή γιατί δεν επιτρέπεται χορήγηση αναστολής ή μετατροπή ποινής. Όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από πρόθεση και θάνατο με τις διατάξεις που ίσχυαν επι ΣΥΡΙΖΑ η ποινή ήταν κατα ανώτατο όριο 15 έτη και με βάση την υπό όρους απόλυση ο δράστης έβγαινε πιο νωρίς στα 6 έτη. Τώρα οι ποινές είναι ισόβια και έχει δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης μετά από 25 χρόνια.

«Άρα εδώ και έξω στον κόσμο συνειδητά επιχειρήσατε να παραπλανήσετε. Οι διατάξεις που εφαρμόστηκαν για την δίκη στο Μάτι ήταν διατάξεις που ίσχυαν τότε. Ο Κώδικας που ψηφίσατε το 2019 – ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι – πήγε την ανώτερη ποινή φυλάκισης από τα 10 στα 8 έτη. Τι καημό είχατε;» ανέφερε ο κ. Φλωρίδης.