Ξεκινούν στις 8 Σεπτεμβρίου οι εξετάσεις για τους Έλληνες του εξωτερικού και τα παιδιά Ελλήνων υπαλλήλων στο εξωτερικό

Το Πρόγραμμα εξετάσεων μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού και ειδικών μαθημάτων, υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό», για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2023 καθώς και η προθεσμία υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 16.00 μ.μ. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις ώρες.

programma-eksetaseis3

programma-eksetaseis1

Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

– των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,

– των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,

– του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.

Εν τω μεταξύ, Το σχέδιο για το Εθνικό Απολυτήριο θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας, στοχεύοντας στην αναβάθμιση του λυκείου. Πρόκειται δε να συνδυαστεί με την Τράπεζα Θεμάτων, η οποία διατηρείται, αλλά και ενσωματωμένες πανελλήνιες εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα.

Μέχρι σήμερα, το λύκειο «υπολειτουργεί» καθώς στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά προθάλαμος της εισαγωγής στα ΑΕΙ. Οι μαθητές της Β’ και Γ’ λυκείου απομακρύνονται από τον ουσιαστικό εκπαιδευτικό στόχο του σχολείου, συμμετέχοντας σε ένα «ράλι» φροντιστηριακής – κατά κανόνα – προετοιμασίας για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στα προγράμματα σπουδών αλλά και στις διδακτικές μεθόδους, εμπεριέχονται στους στόχους του εθνικού απολυτηρίου. Παράλληλα, προβλέπεται η εξέταση των μαθητών σε τέσσερα μαθήματα με βάση το πλαίσιο των Πανελλαδικών σε συνδυασμό με την υφιστάμενη Τράπεζα Θεμάτων.

Επιπλέον, αναμένεται η έναρξη δημοσιοποίησης των επιδόσεων των μαθητών στις Πανελλαδικές ανά σχολείο, σύμφωνα με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, γεγονός, το οποίο θεωρείται πως θα αναδεικνύει την ποιότητα του έργου του κάθε σχολείου.