Χάνονται όσα χρήματα καταβάλλονται ετησίως για συντάξεις! Ποια… κόλπα χρησιμοποιούν οι μπαταχτσήδες

Χρέη που αντιστοιχούν στο 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ή στο σύνολο των ποσών που καταβάλλονται για τις συντάξεις ενός έτους, έχουν χαθεί οριστικά για τον ΕΦΚΑ, καθώς δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ!

Από την «ακτινογραφία» των στοιχείων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκύπτει ότι, από το σύνολο των 45,9 δισ. ευρώ, τα 23,4 δισ. ευρώ θεωρούνται… ξεγραμμένα, ενώ το βάρος θα πέσει στους μικροοφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν τα υπόλοιπα 22,5 δισ. ευρώ, αν και θεωρείται ότι μπορεί να εισπραχθεί σε βάθος δεκαετίας το 20%, χωρίς να υπολογίζονται τα νέα χρέη που προστίθενται κάθε μήνα. Από το σύνολο των 2.293.204 οφειλετών, το 2,7% εξ αυτών, ήτοι 63.825 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, χρωστούν 23,4 δισ. ευρώ (δηλαδή το 51% των οφειλών)! Άρα, κατά μέσο όρο 366,627 ευρώ, τα οποία και δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ σχεδόν στο σύνολό τους. Οι οφειλέτες με χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ ανέρχονται σε 2.539 και χρωστούν συνολικά 10,85 δισ. ευρώ, ενώ όσοι χρωστούν από 500.000 έως 1.000.000 ευρώ ανέρχονται σε 3.715, με συνολικό ύψος οφειλών 2,6 δισ. ευρώ.

Στόχος οι «μικροί»

Στον αντίποδα, 2.229.379 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις χρωστούν στο ΚΕΑΟ τα υπόλοιπα 22,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το 87,3% του συνόλου των οφειλετών του ΕΦΚΑ χρωστάει κατά μέσο όρο 10.092 ευρώ. Σε αυτήν τη μεγάλη δεξαμενή στοχεύουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος μέσα στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, σχεδόν 2.000.000 οφειλέτες χρωστούν ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ και μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς «αιμοδότες» του ΕΦΚΑ μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς όσο μικρότερο είναι το χρέος, τόσο περισσότερα χρήματα μπορούν να εισπραχθούν. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, έως το τέλος του α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους, από το σύνολο των οφειλών, μόλις 6,3 δισ. ευρώ είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση και αφορούσαν στη συντριπτική πλειονότητα χρέη έως 10.000 ευρώ.

Οι αετονύχηδες

Βασικές αιτίες για τη συσσώρευση των υπέρογκων χρεών αποτέλεσαν η κρίση των μνημονίων, ο νόμος Κατρούγκαλου και η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, κυρίως κατά το διάστημα 2015-2019. Ωστόσο, υπάρχουν και οι… αετονύχηδες, οι οποίοι «σκαρφίζονται» διάφορες απάτες για να… ξεγλιστρήσουν, αθετώντας την πληρωμή των υποχρεώσεών τους. Η συνηθέστερη περίπτωση απάτης αφορά την ίδρυση επιχείρησης, η οποία συνήθως έχει υψηλό τζίρο, αλλά ο επιχειρηματίας δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ή τα έχει μεταβιβάσει σε τρίτους. Ένα άλλο… κόλπο αφορά εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία αλλά με εικονικούς υπεύθυνους και έδρα σε… λογιστικά ή δικηγορικά γραφεία!

Από την άλλη πλευρά, πολύ διαδεδομένη είναι η περίπτωση τοποθέτησης υπερήλικων ή αλλοδαπών ως υπευθύνων εταιρειών (διευθύνοντες σύμβουλοι ή διαχειριστές), ενώ χιλιάδες είναι και οι περιπτώσεις που αφορούν κατοίκους εξωτερικούς χωρίς περιουσία στην Ελλάδα ή υπαλλήλους επιχειρήσεων που γίνονται… αφεντικά στα χαρτιά! Τέλος, δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις στο όνομα παλαιών που συσσώρευσαν χρέη, ενώ εταιρείες καθαρισμού κτιρίων και σεκιούριτι φαίνονται ως υπεργολάβοι παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων, οι οποίοι αποτελούν εργαζομένους του πραγματικού αναδόχου του έργου.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο