Στο «φουλ» βάζει η κυβέρνηση τις μηχανές ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και προκειμένου να υλοποιηθεί μέσα στα σφικτά χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου στους υπουργούς το νομοθετικό και ευρύτερο έργο της κυβέρνησης μέχρι τις Ευρωεκλογές.

της Έλλης Τριανταφύλλου

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να έχουν ετοιμάσει τα σχετικά νομοσχέδια το αργότερο ως τα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος και να κυλήσει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το σφικτό χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε η ΝΔ προεκλογικά και δίνουν το στίγμα της νέας τετραετίας, με έμφαση στην Υγεία, την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, μέσα στο φθινόπωρο, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται να διαμορφωθεί ένα πρώτο πλαίσιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού των «διακρατικών συμφωνιών» για μη κρατικά πανεπιστήμια, μέσα από το άρθρο 28 του Συντάγματος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει σαφές ότι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα είναι η μόνη αρμόδια για να θεσπίσει τους όρους που θα πρέπει να πληροί το προς ίδρυση παράρτημα ξένου πανεπιστημίου. Πρόκειται για μία από τις εμβληματικές αλλαγές της νέας κυβερνητικής θητείας, η οποία αναμένεται να προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο πεδίο της καθημερινότητας των πολιτών, που είναι αυταπόδεικτης πολιτικής σημασίας, το βάρος πέφτει στο αυτοτελές υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η ηγεσία του οποίου εργάζεται ήδη πυρετωδώς για τη χάραξη στρατηγικής δημοσίων πολιτικών, προκειμένου να ενισχυθεί το μήνυμα περί «κοινωνικού κράτους». Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που δρομολογούνται βρίσκονται οι οικογενειάρχες, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, τα ΑμεΑ, ενώ η προτεραιότητα θα δοθεί στην ψηφιοποίηση του ΟΠΕΚΑ, σε ένα σχέδιο δράσης για τη μακροχρόνια φροντίδα, καθώς και στη στεγαστική πολιτική. Στοχευμένες οι παρεμβάσεις Συνεργάτες του πρωθυπουργού, πάντως, σπεύδουν να στείλουν το μήνυμα ότι οι παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και με μικρό κόστος για τα ταμεία, καθώς το βάρος την επόμενη χρονιά πέφτει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τα τέλη του χρόνου θα υπάρξουν τρεις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα εξής μέτρα:

• Νέα αύξηση στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, που την περσινή σεζόν ανήλθε στα 300 εκατ. ευρώ. Θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο, ενώ για τους νέους δικαιούχους αφήνεται ανοικτό να δοθεί διπλό επίδομα 1.600 ευρώ και φέτος.

• Νέο σχήμα επιδοτήσεων που θα ξεφουσκώνει τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα και θα προσφέρει ανάσες στις ευάλωτες ομάδες.

• Νέα επιταγή ακρίβειας 200-250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα.

• Επέκταση του Market Pass έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά που πλήττονται σημαντικά από τις συνεχόμενες αυξήσεις, ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού για τον επόμενο χρόνο, ώστε από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα να προσεγγίσει τα 950 ευρώ στο 2026.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ψήφισε ήδη το νέο μισθολόγιο, το οποίο προβλέπει μηνιαία αύξηση 70 ευρώ στον βασικό μισθό για τους 663.000 δημοσίους υπαλλήλους, με αύξηση της οικογενειακής παροχής, των επιδομάτων θέσης κατά 30%, των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και κατά 10% του επιδόματος βιβλιοθήκης για τα μέλη των ΔΕΘ. Στο πακέτο θα περιλαμβάνονται και νέες αυξήσεις για τις συντάξεις κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει –συμπληρωματικά– επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022. Θα υπάρξει επίσης διάταξη, η οποία θα μειώνει το πέναλτι του 30% στις συντάξεις όσων μετά την απονομή της σύνταξής τους συνεχίσουν να εργάζονται.

«Καλάθι και μέτρα στήριξης»

Η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2023 «λύνει τα χέρια» της κυβέρνησης για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης σε ευάλωτους και χαμηλά εισοδήματα.
Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έχει ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η ισχυρότερη ανάπτυξη και τα σημαντικά έσοδα από τους φόρους θα δημιουργήσουν έναν «κουμπαρά» ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 αναμένεται να εκτιναχθεί στο 1,3%-1,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο Ιούνιος έκλεισε με υπερεισπράξεις 2,1 δισ. ευρώ για τα ταμεία, ενώ καταγράφηκε και νέα υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα και τον Ιούλιο. Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, ο πήχης για τις εισπράξεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 έχει τοποθετηθεί στα 32,36 δισ. ευρώ και η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθούν πολύ πιο πάνω. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει πλέον τη δυνατότητα να δρομολογήσει μέτρα στήριξης με επιταγές ακρίβειας, αυξημένα κονδύλια για τη θέρμανση, επιδοτήσεις λογαριασμών για το ρεύμα κ.ά.

Το ακριβές πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα είναι ακριβές το ύψος του ελεύθερου δημοσιονομικού χώρου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο το Σάββατο 19/8