Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση του για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα, προκαλώντας τεράστια οικολογική ζημιά σε Έβρο και Πάρνηθα θα προχωρήσει σήμερα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που έχει πραγματοποιηθεί για σήμερα το πρωί στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μία συνολική αναφορά για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν συνεργάτες του, στην ομιλία του θα αναφερθεί στον σχεδιασμό που είχε γίνει, στο τι δεν λειτούργησε σωστά, με τα γνωστά αποτελέσματα, τις αιτίες και τις δυσκολίες που υπήρξαν στο πεδίο. «Ο πρωθυπουργός δεν θα κρυφτεί, αλλά θα μιλήσει με στοιχεία», όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, ενώ θα υπάρξει αυτοκριτική για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. «Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν είχε γίνει προετοιμασία και δεν υπήρξαν εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν την κατάσταση», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη Βουλή στοιχεία και φωτογραφίες που θα τεκμηριώνουν τις θέσεις του. Προφανώς, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ουδείς είναι ικανοποιημένος για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ωστόσο δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μηδενιστεί η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. «Η κλιματική κρίση απαιτεί προσαρμογές και έχουμε το σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο», αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός. Θα αναφερθεί στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του την Πολιτική Προστασία, την οποία μετέτρεψε σε αυτόνομο υπουργείο και μέσω του προγράμματος «Αιγίς» προχωρά στην αναβάθμιση της πυροσβεστικής υπηρεσία σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.

Επιταχύνεται η υλοποίηση του προγράμματος «Αιγίς»
Η επιτάχυνση υλοποίησης του προγράμματος είναι επιτακτική και στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες οι προμήθειες των νέων συστημάτων πρόληψης, drones και θερμικές κάμερες και μέσων πυρόσβεσης, κυρίως ελικοπτέρων που κρίνονται πιο κατάλληλα για το ανάγλυφο των ελληνικών δασών. Την προηγούμενη διετία εγκρίθηκαν 157 εκ. ευρώ για καθαρισμούς δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων. «Θα υπάρξει αξιολόγηση για το αν υλοποίησαν τα απαραίτητα έργα οι δήμοι και οι περιφέρειες», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ θα αναφερθεί στο σύστημα αξιολόγησης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο οποίο εάν διαπιστώνεται ασυνέπεια σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση στις προκαθορισμένες υποχρεώσεις, αυτό θα επισύρει κυρώσεις και αναστολή προγραμμάτων χρηματοδότησης για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το βάρος στην πρόληψη πυρκαγιών
Ξεχωριστή αναφορά θα κάνει στην ανάγκη να πέσει το βάρος στην πρόληψη των πυρκαγιών, καθώς υπό ακραίες καιρικές συνθήκες όπως ο φετινός καύσωνας γίνεται εξαιρετικά δύσκολη η αντιμετώπιση τους, όσα μέσα κι αν διατεθούν. Θα μιλήσει για την μεγαλύτερη ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, ώστε από την μία να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία και από την άλλη μεγαλύτερη φύλαξη των δασών, όπου εξετάζεται και η ενεργοποίηση του στρατού.

Προ των πυλών η έκτακτη ενίσχυση των πυροσβεστών
Ερωτηματικό παραμένει αν ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα την έκτακτη ενίσχυση των πυροσβεστών που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και έγραψε το iefimerida.gr, ή αυτό θα γίνει από το βήμα της ΔΕΘ.