Πότε και πώς μπορείτε να την πετύχετε

Προσαρμοσμένα στην πραγματική περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, και όχι σε αυτά που γράφουν τα… βιβλία της Εφορίας, θα είναι στο εξής τα χρέη των οφειλετών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία είσπραξης ή διαγραφής τους.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προωθεί νέο πλαίσιο, προκειμένου να σταματήσει ο τραγέλαφος με τη λίστα των μεγαλο-οφειλετών, οι οποίοι χρωστούν τεράστια ποσά που δεν θα εισπραχθούν ποτέ. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, στην οποία είχε επιβληθεί το 2007 πρόστιμο από την Εφορία ύψους 5,5 δισ. ευρώ λόγω του σκανδάλου με τα «δομημένα ομόλογα», το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 13,5 δισ. ευρώ εξαιτίας των προσαυξήσεων!

Με βάση το νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αν κάποιο φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμο χρέος 2 εκατ. ευρώ και η πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων είναι 300.000 ευρώ, τότε θα «σβήνονται» από τα κιτάπια της Εφορίας τα υπόλοιπα 1,7 εκατ. ευρώ, καθώς θα θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης». Σημειώνεται ότι το 0,2% των οφειλετών, δηλαδή περίπου 9.000 ΑΦΜ, χρωστούν το 78% των ληξιπρόθεσμων χρεών, δηλαδή ποσό γύρω στα 84 δισ. ευρώ! Το ξεκαθάρισμα της λίστας μπορεί να οδηγήσει επί της ουσίας σε διαγραφή τουλάχιστον του μισού ποσού που έχει εγγράψει στα… βιβλία της η Εφορία, δηλαδή περίπου 53 δισ. ευρώ! Για την οριστική διαγραφή χρέους θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τα ευρήματα των ηλεκτρονικών ελέγχων της ΑΑΔΕ, η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επισπεύδων το Δημόσιο, η έκθεση του αρμόδιου ελεγκτή που θα πιστοποιεί ότι… λεφτά δεν υπάρχουν, καθώς και αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Πότε (δεν) υπάρχει παραγραφή λόγω δεκαετίας

Αρκετές εκατοντάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ πέτυχαν διαγραφή των χρεών τους λόγω παρέλευσης της δεκαετίας, ωστόσο πολλοί άλλοι είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται, εξαιτίας των «ψιλών γραμμάτων» που προβλέπει η σχετική διαδικασία.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, επί συνόλου 6.000 αιτήσεων, έχουν απορριφθεί μετά από τη σχετική εξέταση περίπου 1.250. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να απορριφθεί κάποια αίτηση για τη διαγραφή χρεών λόγω παρέλευσης της δεκαετίας, είναι οι εξής:

1. Ο οφειλέτης έχει καταβάλει κάποιο ποσό ως έναντι για τη ρύθμιση του χρέους του είτε δόσεις ρύθμισης, μετά από σχετική αίτησή του ή απόφαση του ασφαλιστικού φορέα.

2. Έχει γίνει εγγραφή της οφειλής από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στο Ειρηνοδικείο, στο Υποθηκοφυλακείο ή στο Κτηματολόγιο, λόγω κατάσχεσης κινητής ή ακίνητης περιουσίας εις χείρας του οφειλέτη, ή έχει επιδοθεί η απαίτηση σε τρίτο ή σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα.

3. Έχει γίνει εγγραφή από το ΚΕΑΟ στο Υποθηκοφυλακείο ή το Κτηματολόγιο κάποιας υποθήκης σε ακίνητο που ανήκει στην κυριότητα του οφειλέτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη της απαίτησης.

4. Το ΚΕΑΟ έχει προχωρήσει στην επίδοση ατομικής ειδοποίησης στον οφειλέτη με ημερομηνία μετά την 01/01/2015, όπου επισημαίνεται ότι έχει κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος του.

5. Έχει γίνει επίδοση εγγράφου από το ΚΕΑΟ σε υπάλληλο ή σε συμβολαιογράφο, όπου αναφέρεται η κατάταξη της απαίτησης σε πίνακα πλειστηριασμών.

6. Έχει επιδοθεί στον σύνδικο της πτώχευσης έγγραφο από το ΚΕΑΟ για την κατάταξη της απαίτησης στον πίνακα πτωχεύσεων.

Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ καλούν τους μη μισθωτούς που έχουν χρέη άνω της δεκαετίας να δοκιμάσουν την… τύχη τους στη σχετική πλατφόρμα, καθώς εκτιμάται ότι πολλοί οφειλέτες μπορούν να ευνοηθούν, αλλά δεν το έχουν αντιληφθεί, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο