Γιατί η παλιά φρουρά απειλεί με καθαίρεση τον νέο πρόεδρο.

Η συνάντηση του νικητή Στέφανου Κασσελάκη με την ηττημένη Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή ήταν το επεισόδιο «πιλότος», για το σίριαλ που θα ακολουθήσει στην Κουμουνδούρου. Το πιθανότερο είναι να μοιάζει με θρίλερ ή, στην καλύτερη περίπτωση, με περιπέτεια.

Ο κύβος, πάντως, ερρίφθη. Η Έφη Αχτσιόγλου απέρριψε την πρόταση του νέου προέδρου του κόμματος να αναλάβει οποιαδήποτε στελεχική θέση ήθελε, επικαλούμενη το «ψυχολογικό άδειασμα» που της προκάλεσε η κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλωστε ήδη αρχίσει το «ξήλωμα» των στελεχών, τοποθετώντας στις θέσεις τους άλλα, που τον στήριξαν στην κούρσα της εκλογής προέδρου.

Εκπαραθυρώσεις και… άλλα!

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού για τον Σωκράτη Φάμελλο, που θα παραμείνει στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δύναται να την καταλάβει. Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέργιος Καλπάκης, αμφότερα στελέχη της… διεύρυνσης, «εκπαραθυρώθηκαν» με συνοπτικές –για την ακρίβεια με καθόλου– διαδικασίες από τις θέσεις του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, αντίστοιχα, με τους Γιώργο Τσίπρα και Δώρα Αυγέρη να καταλαμβάνουν τις θέσεις τους.

Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο δικηγόρος της οικογένειας Κασσελάκη και συνδετικός κρίκος μεταξύ του Στέφανου και του Παύλου Πολάκη, Μανώλης Καπνισάκης.

Από μέρα σε μέρα αναμένονταν και οι ανακοινώσεις για τους νέους τομεάρχες του κόμματος, τη σκιώδη δηλαδή κυβέρνηση που θα «ακολουθεί» το κυβερνητικό έργο, όπου περίοπτη θέση αναμένονται να αναλάβουν οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Παππάς, Αθηνά Λινού. Ρόλο συντονιστή των τομεαρχών σε μια θέση υπερ-υπουργού αναμένεται να καταλάβει ο Παύλος Πολάκης, κάτι που κάνει σαφές και γιατί κανείς εκ των στελεχών της «άλλης πλευράς» δεν πρόκειται να δεχτεί να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχήμα, στο οποίο θα καλείται να λογοδοτεί στον Σφακιανό.

«Μπρα ντε φερ» με τους… παλιούς

Περίοδος χάριτος για τον Στέφανο Κασσελάκη δεν υπήρξε. Η «παλιά φρουρά» του ΣΥΡΙΖΑ τού έχει ήδη κηρύξει τον πόλεμο. Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε τον νέο πρόεδρο του κόμματος κάτι μεταξύ Μπέπε Γκρίλο και Ντόναλντ Τραμπ, δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε τον τέως πρόεδρο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο “μεσσιανισμός” του Κασσελάκη προκύπτει από τον αρχηγισμό του Τσίπρα», και τόνισε πως «δεν σκοπεύω να φύγω, σκοπεύω να δώσω τη μάχη στο Συνέδριο του κόμματος».

Τις «εκπαραθυρώσεις» στελεχών κριτίκαραν έντονα τόσο ο Πάνος Λάμπρου όσο και ο Γιάννης Ραγκούσης, αμφότερα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου.

Στα στελέχη που βρίσκονται πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τόνισε: «Ο Πολάκης πόσο φρέσκο πρόσωπο είναι; Και στον λόγο του και στον τρόπο που πολιτεύεται; Ο κ. Αποστολάκης; Ο Γιώργος Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς; Τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν καμία φορά. Ας κοιτάξουμε το περιεχόμενο».

Καμία προσπάθεια καταλλαγής μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων από τη νέα εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τόνισε πως ο Νίκος Φίλης κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι ο Φίλης «έθεσε εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ» υπαινίχθηκε ο Πέτρος Παππάς, ενώ ο ναύαρχος Αποστολάκης έδειξε την πόρτα της εξόδου σε όσους δεν είναι έτοιμοι να υποταχθούν στη… νέα τάξη πραγμάτων εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συσχετισμός στα όργανα

Μπορεί ο ναύαρχος –που είναι στρατιωτικός και έχει μάθει να τα λέει… τσεκουράτα– να προειδοποιεί με διαγραφές, όμως τέτοια διαδικασία στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπεται. Η νέα ηγετική ομάδα του κόμματος θα πρέπει να αντιπαρατεθεί στα όργανα με την «παλιά φρουρά», που διατηρεί σε αυτά σοβαρές δυνάμεις.

Στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η Έφη Αχτσιόγλου έχει αυτήν τη στιγμή, και ακόμα και με πρόβλεψη διαρροών από το στρατόπεδό της, την πλειοψηφία. Αντίστοιχα, στην… τεράστια Κεντρική Επιτροπή των 300 μελών, 94 στελέχη έχουν εκφραστεί υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου και μόλις 72 υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι περίπου 140 στελέχη διατήρησαν «αφωνία» κατά την προεκλογική περίοδο, κάποια θέλοντας να μη ρίξουν «λάδι» στη «φωτιά» της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και κάποια άλλα για να δουν πού θα κάτσει η «μπίλια» της προεδρικής εκλογής. Αυτό σημαίνει, εν πολλοίς, ότι πιθανότατα ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα του θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, που αποφασίζει και για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Ήδη κάποιες φωνές από την πλευρά των νικητών μιλούν για αναβολή –είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί Νοέμβριο–, σκέψη που αποτελεί casus belli για την άλλη πλευρά.

Τέλος, η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι χωρισμένη στα δύο, με Αχτσιόγλου και Κασσελάκη να έχουν υποστήριξη από 17 βουλευτές έκαστος, ενώ οι υπόλοιποι 13 έχουν διατηρήσει στάση ουδετερότητας. Εδώ βέβαια δεν μπαίνει ζήτημα πλειοψηφίας, αλλά το αν το κόμμα διασπαστεί και οι πιστοί στην Έφη Αχτσιόγλου ανεξαρτητοποιηθούν θα μπορέσουν να σχηματίσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, ερώτημα στο οποίο η απάντηση είναι πιθανότατα καταφατική.

Προγραφές και αποχωρήσεις

Το κλίμα πάντως που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι εμφανές. Τον… χορό των αποχωρήσεων άνοιξαν κάποια λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό στελέχη, όπως ο Αντώνης Παπαζαχαρίου, στενός συνεργάτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας απέναντι στην τρόικα. «Είμαι 17 χρόνια μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, στο 3% και στο 36%. Στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση. Είναι τελείως ξεκάθαρο ότι με αυτό το κόμμα, έτσι όπως έγινε, δεν μπορώ να έχω καμία σχέση. Ο δρόμος ήταν ολισθηρός εδώ και καιρό. Χθες μπήκε και το τελευταίο καρφί».

«Ούτε μια ώρα με τον Κασσελάκη πρόεδρο», αναφώνησε το πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας, Γιάννης Σκαμνάκης, και αποχώρησε. «Αυτός ο τρόπος εκλογής προέδρου είναι όχι μόνο ξένος από την Αριστερά, αλλά και από τα μεγάλα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου στη δική του δήλωση αποχώρησης, ενώ ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μέλος του think tank που είχε σχηματίσει ο Τσίπρας και έπαιξε ρόλο στη χάραξη της γραμμής του κόμματος στην πανδημία, αποχώρησε καθώς στο παρελθόν είχε συγκρουστεί με τον Παύλο Πολάκη.

Προγραμμένος από τους Παύλο Πολάκη και Νίκο Καρανίκα και ο διευθυντής της «Αυγής», Σπύρος Ραπανάκης, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του το βράδυ της Κυριακής, ενώ σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε πως προσπάθησε να διευκολύνει τη νέα ηγεσία.

Επιστροφές-καταστροφές!

Ένα προεκλογικό σποτ του Στέφανου Κασσελάκη στις Πρέσπες, στο οποίο μιλούσε για τη σημασία της ομώνυμης Συμφωνίας, αλλά και μια ανάρτηση του Νίκου Κοτζιά λίγο πριν από την εκλογή Κασσελάκη που ανέφερε πως «χαίρομαι που η Αριστερά αποκτά και πάλι συνείδηση του πατριωτισμού της», φούντωσαν τις φήμες για επανενεργοποίηση του άλλοτε υπουργού Εξωτερικών του Αλέξη Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στα «εσωτερικά» του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη με αναρτήσεις του όμως και ο συγκυβερνήτης του Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, πρώτα με μια φωτογραφία στο πλευρό του ναυάρχου Αποστολάκη και στη συνέχεια με μια υπαινικτική ανάρτηση, που τον καλούσε να «καθαρίσει» το κόμμα από τα «ποντίκια». Αν πάντως η νέα ηγετική ομάδα σκοπεύει να ενεργοποιήσει και τον Πάνο Καμμένο, ίσως χρειαστεί να το ξανασκεφτεί, καθώς το δίδυμο Καμμένου – Κοτζιά έχει ξανασυγκρουστεί, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του δεύτερου από την κυβέρνηση Τσίπρα.

 

του Αντώνη Αναστασόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο