Η Υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζει όσα  αλλάζουν με το νέο νομοσχέδιο και απαντά στην αντιπολίτευση.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μίλησε στο MEGA για το νέο νομοσχέδιο για την επιλογή διοικήσεων στο δημόσιο και για την αξιολόγηση των υποψηφίων.

«Αφορά όλους τους δημόσιους οργανισμούς και δημόσιους φορείς εθνικής εμβέλειας για παράδειγμα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, το Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, τον ΟΣΕ, οργανισμοί τοπικής εμβέλειας για παράδειγμα, αθλητικά κέντρα, δημόσιες βιβλιοθήκες καθώς και νοσοκομεία. Για όλα αυτά την ευθύνη της επιλογής την έχει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έρχεται και λέει ότι αυτοβούλως θέλουμε να βάλουμε παραπάνω φίλτρα. Θέλουμε όλη η διαδικασία να πάει υπό τον ΑΣΕΠ, θέλουμε να ανεβάσουμε τον πήχη, πιο αυστηρά κριτήρια, συνάφεια μεταξύ εργασιακής εμπειρίας και θέσης που διακηρύσσεται. Αυστηρά κριτήρια, πτυχίο πανεπιστημιακό, πτυχίο και εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια με τη θέση, ψηφιακό τεστ δεξιοτήτων για όλους. Φέρνουμε αλλαγές που πάνε να επισπεύσουν τη διαδικασία. Δεν θα προκηρύσσονται 120 προκηρύξεις για τις θέσεις αλλά μία για όλα», είπε αρχικά.

«Το νομοσχέδιο είναι στη Βουλή. Ο σχεδιασμός θα ψηφιστεί αυτή την βδομάδα. Εν συνεχεία η προτεραιότητά μας θα είναι ο χώρος της υγείας δηλαδή τα νοσοκομεία. Θα βγει μια προκήρυξη που θα αφορά στα νοσοκομεία της χώρας, προκείμενου να στελεχωθούν πρώτα αυτά. Όλοι όσοι υπηρετούν όλοι θα κριθούν εκ νέου. Όλοι θα περάσουν από τη νέα διαδικασία και θα υπογράφεται συμβόλαιο απόδοσης που θα έχει μετρήσιμους στόχους και ο κάθε επικεφαλής διοικητής θα αξιολογείται σε ετήσια βάση. Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα μπροστά και βάζει επιπλέον φίλτρα. Ο νόμος προβλέπει διαφορετικές διαδικασίες για τοπικούς και δημόσιους οργανισμούς, και είναι περίπου 600 θέσεις. Αν ο εν λόγω διοικητής δεν αποδίδει στους στόχους, ανοίγει η πόρτα της αντικατάστασής του, αν επιτύχει τους στόχους, έχει οικονομικό μπόνους. Ο υπουργός που υπογράφει το συμβόλαιο μαζί του θα έχει την πολιτική ευθύνη του οργανισμού» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις μομφές της αντιπολίτευσης για έμφαση στις συνεντεύξεις, η κ. Κεραμέως επεσήμανε ότι, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση γι΄αυτό το ζήτημα. στο στάδιο της συνέντευξης φτάνεις αφού έχεις περάσει όλα τα άλλα στάδια, αφού πληροίς όλα τα κριτήρια. Μόνο οι 7 καλύτεροι που ιεραρχούνται από τον ΑΣΕΠ φτάνουν στη συνέντευξη. Η συνέντευξη χρειάζεται γιατί εκτός από τα προσόντα έχει σημασία και η προσωπικότητα, να “ζυγίσεις” τον άλλον»

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, «παλιά είχες μία επιτροπή που έκρινε όλους τους υποψηφίους. Τώρα έχουμε πολλαπλές επιλογές και πολλές επιτροπές, αλλά σε μια συνολική προκήρυξη. Έχουμε πλέον ομαδοποίηση. Και δεν φτάνεις στην συνέντευξη αν δε γίνουν όλες οι προηγούμενες διαδικασίες. Καταλαβαίνω την δυσπιστία γιατί έχουμε χρόνιες παθογένειες. Η ΝΔ η ψήφισε νόμο το 2020 σε αυτή τη λογική όμως στην πράξη διαπίστωσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Συστάθηκε μία επιτροπή για χιλιάδες υποψηφίους και τώρα συστήνονται πολλαπλές επιτροπές. Το νομοσχέδιο αυτό “τα βάζει” με τις παθογένειες του παρελθόντος εν γένει».

Τέλος για τις ΜΚΟ και τις επιχορηγήσεις ανέφερε: «έχει πλέον τεθεί σε λειτουργία, που η κάθε ΜΚΟ γράφεται και βάζει όλα τα στοιχεία και τι λαμβάνει. Όσα περισσότερα στοιχεία δίνει τόσο είναι στην διάθεση του κράτους για ελαφρύνσεις ή για επιχορηγήσεις. Για να μπει στο μητρώο ελέγχονται όλα τα πιστοποιητικά. Βοηθά στο να έχει συναλλαγές το δημόσιο με υγιείς ΜΚΟ και να βοηθήσει τους πολίτες αν θέλουν να συνεργαστούν με μία ΜΚΟ. Θέλουμε να υπάρχει πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας».

Δείτε τη συνέντευξη