Το 2030 δεν είναι και τόσο μακριά, και ό,τι τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι να κάνουμε, πρέπει να ξεκινήσουμε από σήμερα, είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στο βιομηχανικό συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Στα τέλη του ίδιου μήνα, η επιτροπή ενέργειας του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών), με επικεφαλής τον κ.Παπαλεξόπουλο, τόνιζε στον υπουργό ΠΕΝ Θεόδωρο Σκυλακάκη ότι είναι «ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον της βιομηχανίας και των ενεργοβόρων επιχειρήσεων η διασφάλιση προβλέψιμου και ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας».Και υπογράμμιζε ότι αυτό «αποτελεί προϋπόθεση για να αποφευχθούν η συρρίκνωση παραγωγικών δραστηριοτήτων και η απώλεια θέσεων εργασίας στην Ελλάδα (όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση).

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ στηρίζει «πλήρως την ευρωπαϊκή φιλοδοξία να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το επενδυτικό σχέδιο ύψους τουλάχιστον 1τρισ. για την επόμενη δεκαετία, ευθυγραμμισμένο με τη Συμφωνία του Παρισιού και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, μπορεί να ενισχύσει την Ελλάδα και την ελληνική παραγωγή. Εφόσον υλοποιηθεί αποτελεσματικά, θα συμβάλει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την οικονομική και κοινωνική ευημερία».

Ωστόσο,ο ΣΕΒ θεωρεί κρίσιμο«να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που θα αναλάβουν το επιπλέον κόστος της μετάβασης στην πράσινη οικονομία».

Δραστικότερα μέτρα

Σε μια περίοδο που «οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία)δημιουργούν νέες ανησυχίες για ανατροπές στις τιμές ενέργειας διεθνώς, πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, ήδη, λαμβάνουν δραστικότερα μέτρα για τη διασφάλιση ανταγωνιστικών και προβλέψιμων τιμών ενέργειας ώστε να περιορίζουν, για μεσοπρόθεσμο διάστημα, τις υπαρξιακές αβεβαιότητες στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις τους».

Με φόντο αυτό το πλαίσιο, η επιτροπή (παρουσία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου)ανέδειξε τρία πεδία παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν σε υψηλή προτεραιότητα, ώστε να διαμορφωθεί ένα προβλέψιμο και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας με βραχυ-μεσοπρόθεσμη διάρκεια:Συγκράτηση του κόστους ενέργειας(έγκαιρη καταβολή της αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 για τα έτη 2021-2030 για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις), βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας και να πάρει πρωτοβουλία η κυβέρνηση για την άρση της επιβολής του «τέλους διέλευσης» φυσικού αερίου (φ.α.)από τη Βουλγαρία.

Θα σταθούμε στο ζήτημα αυτό, καθώς «η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της γείτονος(ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο), για επιβολή «τέλους διέλευσης» 10,2 ευρώ ανά MWh στις χώρες που προμηθεύονται ρωσικό αέριο μέσω αυτής, αναμένεται να έχει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε όλους τους κλάδους, μεγέθη επιχειρήσεων και καταναλωτές στην Ελλάδα».

Συνεπώς είναι αναγκαίο, αναφέρει ο ΣΕΒ«η χώρα μας να θέσει το θέμα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, μιας και παραβιάζει το ενωσιακό Δίκαιο. Εξάλλου, και άλλες χώρες έχουν ήδη διατυπώσει ανάλογες ενστάσεις».

Αντιδράσεις χωρών

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοβ έχει δηλώσει ότι η Σόφια συζητά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) τι θα γίνει με τους πόρους από τα τέλη για τη διαμετακόμιση ρώσικου αερίου και ότι είναι πιθανό αυτά τα χρήματα να ενταχθούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο υπεύθυνος Τύπου όμως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τιμ Μακφί, δήλωσε ότι «τα τέλη αυτά είναι εθνικό μέτρο και η Βουλγαρία θα αποφασίσει πώς θα τα δαπανήσει».

Θέμα αντισυνταγματικότητας του «τέλους διέλευσης»έχει θέσει ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμαν Ράντεφ, ο οποίος παρέπεμψε το μέτρο στο Συνταγματικό Δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι είναι αμφισβητήσιμη η νομιμότητά του.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος θεωρεί ότι ο νόμος που εισάγει τον φόρο παραβιάζει τις αρχές της οικονομικής ελευθερίας και το δικαίωμα ιδιοκτησίας, τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα. Και υποστηρίζει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για φόρο, τέλος ή δασμό. Τονίζει εξάλλου ότι, επειδή τα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκονται σε κοινή τελωνειακή Ένωση, απαγορεύεται η επιβολή όχι μόνο τελωνειακών δασμών μεταξύ των χωρών της Ένωσης, αλλά και η μονομερής επιβολή «κάθε είδους επιβάρυνσης που έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα με δασμό».

Σημειώνεται ότι για το «βουλγαρικό τέλος» έχουν αντιδράσει έντονα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σίγιαρτο. Η Σερβία, η Ουγγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αυστρία λαμβάνουν όλες τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Balkan Stream,βουλγαρική επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου TurkishStream προς τη Δυτική Ευρώπη.

Από τη ΔΕΠΑ μάς ενημέρωσαν ότι «η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου παραλαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο από τον σταθμό στο Σιδηρόκαστρο. Το αέριο αυτό εισέρχεται στην Ελλάδα μέσω του Αγωγού Ελλάδας-Τουρκίας, δεν περνάει από τη Βουλγαρία. Άρα δεν την αφορά – δεν επιβαρύνεται από το τέλος των 10 ευρώ/ MWh, που επέβαλε η Βουλγαρία στο ρωσικό αέριο που διέρχεται από το έδαφός της».

Από το ΥΠΕΝ, πάντως, ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής ιδιαίτερη έκταση στο θέμα.Πηγές του ΥΠΕΝ, στις οποίες απευθυνθήκαμε, άφησαν να εννοηθεί ότι, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα κριθεί και τι είναι απαραίτητο να γίνει. Θετικά βλέπει το ΥΠΕΝ τα αιτήματα της αύξησης αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CΟ2 για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις και την αξιοποίηση του προσωρινού και έκτακτου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων (TCTF) για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του πολέμου στην Ουκρανία και των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης.Κοινή ομάδα εργασίας, μεταξύ του ΥΠΕΝ και της επιτροπής ενέργειας του ΣΕΒ, θα επεξεργαστεί περαιτέρω ό,τι συζητήθηκε στη συνάντηση των δυο πλευρών.

Ολοκληρωμένη στρατηγική

ΣΕΒ: «Μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη βιομηχανία, σε διάφορους κλάδους, είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Με έμφαση στην καινοτομία, στη βιωσιμότητα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στις σύγχρονες δεξιότητες, στις σύγχρονες υποδομές και στην εξωστρέφεια, το μερίδιο της μεταποίησης στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να φτάσει το 15% σε βάθος δεκαετίας, δημιουργώντας στην πορεία 550.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»