Η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση του κόμματος και την αποχώρηση 11 βουλευτών, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στη Βουλή.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε αρχικά στην ομιλία του: «Είναι μια βαριά μέρα σήμερα. Γιατί αν για όλη την Ελλάδα ο Βασίλης Βασιλικός ήταν ο συγγραφέας που συνομίλησε με την Ιστορία και τη Δημοκρατία, για εμάς ήταν κάτι ακόμα: Ο σύντροφός μας. Ο άνθρωπος που κόσμησε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το 2019.
Ο βουλευτής που κόσμησε το ελληνικό κοινοβούλιο την περίοδο 2019 – 2023 με το ήθος και την προσωπικότητά του. Μία προσωπικότητα που έχουν λίγοι. Αυτοί που μπορούν να γίνουν καταγραφείς του αιώνα τους. Να μετατρέψουν το ιστορικό δράμα της χώρας τους σε παγκόσμιο γεγονός».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τις αναφορές του στα εσωκομματικά με ευθείες βολές στους 11 βουλευτές που αποχώρησαν. «Δεν σεβάστηκαν τον κώδικα δεοντολογίας να παραδώσουν τις έδρες τους. Δεν σεβάστηκαν την εντολή που έλαβαν από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να είστε σίγουροι ότι ο κόσμος μας θα τους τιμωρήσει» ανέφερε.
Ακόμη, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία οκτώ χρόνια από τους 149 βουλευτές το 2015 έφτασε στους 47 το 2023. Χάσαμε το μεγαλύτερο μέρος της Κοινοβουλευτικής μας δύναμης και αυτήν την πορεία εμείς καλούμαστε πλέον να την ανατρέψουμε.
Ο Στέφανος Κασελάκης αναφερόμενος στο επεισόδιο με τον Ρίσι Σούνακ για τα Γλυπτά κατηγορήσε τον πρωθυπουργό ότι κάνει ιδιωτική διαπραγμάτευση για τα Μάρμαρα λέγοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να δανείσει κάτι στον ιδιοκτήτη του».

Ο ίδιος άσκησε κριτική για τα κόκκινα δάνεια και τις ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που όπως είπε οφείλεται στα επιχειρηματικά κέρδη και όχι σε εξωγενείς παράγοντες.

Τόνισε επίσης ότι με την αναθώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη της οικονομίας η κυβέρνηση ουσιαστικά διαψεύδει το αναπτυξιακό της αφήγημα και αυτό φαίνεται όπως είπε από τα στοιχεία των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Για την επιστολική ψήφο, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα.

«Έστω και με καθυστέρηση, ακούσαμε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό για την καθιέρωση της επιστολής ψήφου στις ευρωεκλογές», είπε.

«Η σημερινή εξαγγελία δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας», πρόσθεσε.