Η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα, οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και η γηπεδική βία ήταν τα θέματα που τέθηκαν σε διαδοχικές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στους σταθμούς “Real FM” και «Παραπολιτικά».

Ξεκινώντας από τα εθνικά θέματα, η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν «έρχεται σε συνέχεια της οικοδόμησης ενός οδικού χάρτη, ο οποίος φτιάχτηκε στο Βίλνιους. Ο χάρτης αυτός λέει, “αποκλιμάκωση των εντάσεων”, (πράγμα που) έχει γίνει. “Κατευνασμός της επιθετικής ρητορικής”, (επίσης) έχει γίνει».

Ενώ για να συζητηθούν μια σειρά από ζητήματα που παραμένουν «απολύτως ανοιχτά», τότε, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «προφανώς πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, πρέπει να έχουν αποκλιμακωθεί όλες οι εντάσεις και οι πιέσεις […] το timing θα διαρκέσει πάρα πολύ, δεν είναι μια συνάντηση, είναι μια συνάντηση που θα ακολουθηθεί από διμερείς συναντήσεις υπουργών, σε επίπεδο επιτελικών στελεχών των Υπουργείων. Θα ανοίξει επιμέρους ατζέντες, όπως για τον τουρισμό, τις διασυνοριακές συναλλαγές, τη μετανάστευση. Άρα, θα ανοίξει η soft agenda και αυτό στην προοπτική του, κάποια χρονική στιγμή, μπορεί να οδηγήσει στο να συζητηθούν τα πιο απαιτητικά, βαριά και δύσκολα θέματα – αν, όμως, έχει χτισθεί ένα τέτοιο κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και έχει αρθεί μια σειρά από εμπόδια στη διαδρομή».

Άλλωστε, πρόσθεσε, «οτιδήποτε αποκλιμακώνει την ένταση είναι πολλαπλώς θετικό». Θύμισε δε, ότι το Συμβούλιο το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει στις 7/12, «έχει φτιαχτεί επί Γιώργου Παπανδρέου, συνεδρίασε δύο φορές επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και μία φορά επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα. Συνεδριάζει και τώρα, στη δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Επίσης, «οι προσδοκίες από αυτές τις συναντήσεις ως εκεί πηγαίνουν. Καλό κλίμα φαίνεται να υπάρχει, επιφύλαξη πάντοτε υπάρχει γιατί η Τουρκία είναι η Τουρκία και έχουμε πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ μεγάλη εμπειρία, καλώς προχωράμε στην κατεύθυνση που προχωράμε».

Για το Κυπριακό ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «πάντα για την Ελλάδα το Κυπριακό είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεών της. Αλλά είναι ένα από τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών».

Σε άλλο σημείο, αλλάζοντας θέμα, ο Μάκης Βορίδης μίλησε για την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, «η μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού είναι ότι διαμορφώνει, όχι συγκυριακά, όχι πολιτικά, αλλά με προγραμματικό άξονα, με άξονα θέσεων, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που καλύπτει τις ευαισθησίες και της Δεξιάς και του λεγόμενου Κέντρου, δηλαδή των μετακινούμενων ψηφοφόρων, όπως εγώ λέω. Προφανώς στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας η περιοριστική μεταναστευτική πολιτική είναι ψηλά, ο νόμος και η τάξη είναι ψηλά, η ατζέντα της οικονομικής ελευθερίας είναι ψηλά. Αυτά είναι ζητήματα που για τη Δεξιά είναι πάρα πολύ κεντρικά, όπως και τα ζητήματα των διεθνών συμμαχιών, η αφοσίωση στην Ευρώπη». Κατά συνέπεια, συμπέρανε, «δεν αφήνει κανένα περιθώριο και κανένα χώρο ώστε να εκδηλωθεί οτιδήποτε στα δεξιά».

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – και εξ αφορμής σχετικής τοποθέτησης της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, την Κυριακή, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν δικαιώματα – ο Μ. Βορίδης υπενθύμισε τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι ο χρόνος της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, το ακριβές περιεχόμενο αυτής αλλά και άλλες διαδικαστικές λεπτομέρειες αποτελούν απόφαση του πρωθυπουργού. «Όταν θα εκδηλωθεί αυτή η πρωτοβουλία, θα έχουμε το χρόνο να συζητήσουμε αναλυτικά όλες τις πτυχές της. Εγώ έχω πει αυτά που έχω πει, νομίζω ότι είναι αρκετά επί του παρόντος, τα υπόλοιπα θα τα πούμε όταν ανοίξει αυτή η συζήτηση». Άλλωστε, «όταν γίνει αυτή η κουβέντα, θα γίνει άνετα». Κατά συνέπεια, «αυτή η συζήτηση, επί του παρόντος, δεν έχει στοιχεία επικαιρότητας, αμεσότητας. Πολιτικά, αυτή τη στιγμή, η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού».

Συγχρόνως δε, ο υπουργός Επικρατείας αποσυνέδεσε το εν λόγω θέμα από τις ευρωεκλογές, επισημαίνοντας πως «ο πρωθυπουργός δεν έχει βάλει κάποιο (χρονικό) ορόσημο, δεν συνδέεται με τις ευρωεκλογές ούτε αμέσως ούτε εμμέσως». Και, εν κατακλείδι, «ο πρωθυπουργός δεν κάνει πολιτικές σταθμίσεις. Αν αποφασίσει ότι πρέπει να εκδηλωθεί αυτή η πρωτοβουλία, πότε και ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο, θα το σκεφθεί […] και θα αποφασίσει».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα περιστατικά βίας στα γήπεδα, έκανε έναν διαχωρισμό: «Βλέπει κανείς αγώνες ευπρεπέστατους, που τιμούν το ελληνικό ποδόσφαιρο […] και αυτό έχει να κάνει με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση». Αλλά, «υπάρχουν και περιστατικά, λιγότερα, αλλά υπάρχουν, που είναι απολύτως προσβλητικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Ελληνική Αστυνομία αυτό που μπορούσε να κάνει, το έκανε. Εκείνο που έπρεπε να κάνει, το έκανε». Ενώ κάλεσε ταυτοχρόνως τις ομάδες «να πάρουν και τις δικές τους ευθύνες. Τα ζητήματα δημόσιας τάξης απασχολούν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα κάνει τη δουλειά του». Επεσήμανε δε και το οξύμωρο, από τη μια να επικαλούνται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και από την άλλη να μέμφονται την κυβέρνηση γιατί δεν παρεμβαίνει. «Στο μεν κομμάτι της δημόσιας τάξης εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και εν πολλοίς – δεν λέω ότι δεν υπάρχουν αστοχίες – γίνεται καλά. Όλα τα υπόλοιπα είναι ζητήματα που πρέπει να συζητήσουν οι εταιρείες που είναι στο ποδόσφαιρο».

Οι επικείμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα αγγίξουν και τη γηπεδική βία, σημείωσε ακόμη ο Μ. Βορίδης. Αναλυτικώς, «η κατ’ επανάληψιν τέλεση πλημμελημάτων οδηγεί πολλές φορές στην ατιμωρησία, γιατί ειδικά με τον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε ένα απολύτως χαλαρό ποινικό πλαίσιο. Τώρα, εκείνο που φέρνουμε είναι που θα αυστηροποιήσει αρκετά τα πράγματα, ειδικά με την επανειλημμένη τέλεση πλημμελημάτων όπου αλλάζουμε όρους αναστολών και θα υπάρξει πραγματική έκτιση της φυλακίσεως από ένα ορισμένο όριο ποινής και πάνω», προανήγγειλε κλείνοντας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ