Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική Μπούντεσταγκ για τον προυπολογισμό, αναφέρθηκε στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, στέλνοντας σαφή μηνύματα στήριξης στα Τίρανα.

Ο Όλαφ Σολτς ζήτησε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας ακόμα και με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας (σ.σ. προκειμένου να παρακαμφθούν τα 37 βέτο που έχει στη φαρέτρα της η Αθήνα) ενώ μίλησε και για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη υλοποιήσει η Αλβανία αποφεύγοντας την οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και την άρνηση των αλβανικών αρχών να επιτρέψουν την ορκομωσία του.

Στην τοποθέτησή του, ο Γερμανός Καγκελάριος ανέφερε ότι στηρίζει απερίφραστα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και με τη Γεωργία, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα – και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη – μέλη της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, ακόμη και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας. «Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», δήλωσε.

Για τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια, ζήτησε τη βοήθεια του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να ασκήσει την επιρροή του στο εκεί αδελφό κόμμα.

Ο καγκελάριος, έκανε λόγο για «καλό δημοκρατικό συμβιβασμό», αναφερόμενος από το βήμα της Βουλής στη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024. Για «δημοσιονομικά τεχνάσματα» και «κυβερνητική κρίση» έκανε λόγο ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, προέβλεψε νέα υπέρβαση του προϋπολογισμού το επόμενο έτος και κάλεσε τον καγκελάριο να ζητήσει τον Ιανουάριο εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών.