Θερμή συνάντηση με την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον (Ylva Johansson) είχε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, με τις συνομιλίες να εστιάζονται στις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, αλλά και στην κρίση στη Γάζα και στις δυνητικές επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Γεραπετρίτης συνεχάρη την Επίτροπο για την επιτυχή προώθηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο και αναφέρθηκε στην πολύ εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών «ενημέρωσε την Επίτροπο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ευχαρίστησε για την προσωπική της συμβολή στην προώθηση του πιλοτικού σχήματος, σύμφωνα με το οποίο Τούρκοι επισκέπτες θα μπορούν να επισκέπτονται 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με απλουστευμένες διαδικασίες».

Η Επίτροπος αναφέρθηκε, από την πλευρά της, στη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη θετική αντανάκλαση που αυτή έχει στον έλεγχο των συνόρων και στην κοινή συνεργασία για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών.

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και η επίτροπος αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2019 στις συνθήκες κράτησης μεταναστών, στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου αλλά και στον ρόλο της Ελλάδας στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Αμφότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δυνητικές διαχυτικές επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή και συμφωνήσαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης έτσι ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτραπεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση που θα μπορούσε να προκαλέσει προσφυγικά κύματα», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εν προκειμένω στην επικείμενη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, στη Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και στην ανάγκη συντονισμού των διπλωματικών προσπαθειών όλων των πλευρών για την αποτροπή μιας ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης.