Ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής Αργολίδας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενόψει πολιτικών μετώπων που ανοίγονται εντός και εκτός Βουλής, δίνει το στίγμα των προθέσεων του κόμματός του για μια σειρά θεμάτων, όπως η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων αλλά και οι ρυθμίσεις που δρομολογούνται για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ειδικά για το τελευταίο επισημαίνει πως «ως άνθρωποι και ως πολιτικοί οφείλουμε να έχουμε ευήκοα ώτα στις ανθρώπινες ανάγκες και να ξεπερνάμε ακόμα και τους εαυτούς μας για να πράξουμε το σωστό και το δίκαιο, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτοντας όμως ότι «το ζήτημα της τεκνοθεσίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή».

Παράλληλα,καταθέτει την οπτική του για το τι πρέπει να γίνει ώστε να νιώθει η ΝΔ την ανάσα του ΠΑΣΟΚ ως πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο ως δημοσκοπική εικόνα, αλλά και για το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών πέρα από τις καλές προθέσεις και τη «χημεία».

Ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και θα επιτρέπουν τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων; 

Αναμφισβήτητα, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα βγαλμένο από τα σπλάχνα της κοινωνίας και γνήσιος εκφραστής των λαϊκών στρωμάτων και για εμάς αποτελεί βασική προτεραιότητα η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας, που τις τελευταίες δεκαετίες έδωσε ακαδημαϊκές ευκαιρίες και πρόσβαση σε παιδιά ακόμη και των πιο αδύναμων οικογενειών της ελληνικής Περιφέρειας. Δεν θα μπορούσαμε όμως να αγνοήσουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και τις νέες συνθήκες που διατρέχουν τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης σήμερα. Αναμένουμε τη νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, ώστε να εξετασθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει. Θα προτιμούσαμε, όμως, να έχει προηγηθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε να υπάρξει ενδελεχής εθνικός διάλογος. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ έχει ως θεμέλιο της πολιτικής του φιλοσοφίας την ενίσχυση των κρατικών πανεπιστημίων. Εμείς θέτουμε δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, ο ανταγωνισμός που θα υπάρξει να είναι ρυθμισμένος, με αυστηρή εποπτεία, και να μην αφήνει πίσω τα δημόσια πανεπιστήμια υπέρ των ιδιωτικών, και δεύτερον να υπάρξει πραγματική χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Η συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια και η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση έχουν διχάσει τον πολιτικό κόσμο αλλά και την ελληνική κοινωνία. Εκτιμάτε ότι θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η ρύθμιση και να ανοίξει τον δρόμο για την τεκνοθεσία;

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το γεγονός ότι μιλάμε για μία επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, για ένα νομοσχέδιο το οποίο ακόμη δεν έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση για να δούμε τι ακριβώς περιλαμβάνει. Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία ήδη από την αναγγελία της έχει προκαλέσει τριγμούς εντός της Νέας Δημοκρατίας. Τα στερεότυπα σπάνε με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι στο παρελθόν και ιδίως η νεολαία μας αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά με ευρύτητα πνεύματος, ανεκτικότητα και ευπρέπεια. Ως άνθρωποι και ως πολιτικοί οφείλουμε να έχουμε ευήκοα ώτα στις ανθρώπινες ανάγκες και να ξεπερνάμε ακόμα και τους εαυτούς μας για να πράξουμε το σωστό και το δίκαιο, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εντούτοις, το ζήτημα της τεκνοθεσίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή.

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στη δεύτερη θέση. Τι πρέπει να γίνει όμως για να νιώθει η ΝΔ την ανάσα του ΠΑΣΟΚ ως πραγματικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο ως δημοσκοπική εικόνα; 

Το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε μετά τη Μεταπολίτευση ως η προοδευτική δύναμη που άλλαξε τη χώρα και ανέτρεψε τους κοινωνικούς και ταξικούς συσχετισμούς. Εμπέδωσε την κοινωνική δικαιοσύνη, ενίσχυσε το κοινωνικό κράτος και εφάρμοσε στα όργανά του τη δημοκρατική συμμετοχή, τον διάλογο και την κοινωνική αλληλεγγύη. Η αντοχή του οφείλεται στις ρίζες του μέσα στην ελληνική κοινωνία και είναι φυσικό να μας χαροποιεί το γεγονός ότι,δημοσκοπικά τουλάχιστον, ανακτά τη θέση της δεύτερης πολιτικής δύναμης. Εντούτοις, δεν υπάρχει καμία επανάπαυση από την πλευρά μας. Αντίθετα επικρατεί εγρήγορση, ώστε να εκφράσουμε πιο δυναμικά τα κοινωνικά αιτήματα και τις λαϊκές αγωνίες και να προτείνουμε λύσεις ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, δίκαιες και προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών. Συνιστά αγωνία μας να αποκατασταθεί η ταξική ισορροπία με την ενίσχυση της πολύπαθης μεσαίας τάξης, να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, να αντιστραφεί η πορεία αδικίας και περιθωριοποίησης μέσα στην κοινωνία. Με επικεφαλής τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη, εργαζόμαστε σκληρά για να κάνουμε τους πολίτες ξανά συμμέτοχους στο όραμα μίας καλύτερης και διαφορετικής Ελλάδας.

Η ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ και του Κώστα Ζαχαριάδη για δεύτερη φορά στο κάλεσμα συνεργασίας του υποψήφιου Χάρη Δούκα για τις εκλογές στη ΚΕΔΕ μήπως αποτελεί μια πρόβα για μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων;  

Σε κάθε περίπτωση, η συνειδητή συμπόρευση των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, που κατευθύνεται σε έναν κοινό σκοπό, είναι ένα θετικό πολιτικό βήμα. Εντούτοις, οι συνεργασίες δεν βασίζονται μόνο στην καλή θέληση, στην καλή «χημεία» μεταξύ προσώπων και στις καλές προθέσεις. Απαιτούνται πολιτικές συγκλίσεις, κοινές προγραμματικές θέσεις και διάλογος σε βάθος μέσα στα κομματικά όργανα, αλλά και με τους πολίτες μέσα στην κοινωνία. Το σίγουρο είναι ότι πολιτικές αποφάσεις τέτοιου μεγέθους δεν λαμβάνονται χωρίς περίσκεψη και χωρίς την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της κομματικής βάσης.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο