Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στα όσα συζητήθηκαν στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης ανέφερε ότι με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, το θέμα συζητήθηκε έστω και ακροθιγώς στο Συμβούλιο και με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα.  Το ζήτημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό, εξήγησε.

Ακόμη, καλωσόρισε την έναρξη διαλόγου για τον τρόπο οργάνωσης της ΚΑΠ, όπως και για την πράσινη μετάβαση.

«Θα έχω αύριο την ευκαιρία να απαντήσω στη Βουλή στην ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς», είπε. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε  ότι η Ελλάδα θα πάρει τη βοήθεια που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια, ενώ καταφέραμε και αποσπάσαμε περισσότερους πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις ζημιές στη Θεσσαλία. «Έχουν εκταμιευθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε αγρότες από την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ο κρατικός προϋπολογισμός είχε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας με πρόσθετους πόρους», είπε. «Όλα τα ελληνικά αιτήματα που κατατέθηκαν έγιναν δεκτά», είπε.

Για το εάν θα αλλάξει η αγροτική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ δίνεται για τν ΚΑΠ. Όμως, υπάρχουν προβλήματα, για το πώς οι Ευρωπαίοι και Έλληνες αγρότες είναι εκτεθειμένοι.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, μιλώντας για μία προβλέψιμη και σημαντική βοήθεια, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του φακέλου κατά της μετανάστευσης.

Για τον κ. Ορμπάν, ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία χωρίς κατ’ ανάγκη τη σύμφωνη γνώμη του.

Για την πράσινη μετάβαση, σημείωσε ότι χωρίς να τίθεται στον πυρήνα η ουσία της, θα πρέπει να συζητηθούν κάποιες πτυχές. «Πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών φαίνονται κατανοητές και δικαιολογημένες» είπε.

Ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι δεν περιποιεί τιμή στην ΕΕ το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία στη Μέση Ανατολή. «Δυστυχώς έχουμε αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών, πιστεύω ότι θα επανέλθουμε και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε κάποια θέση. Η Ελλάδα ως χώρα με αξιοπιστία στην περιφέρεια θα κάνει αυτό το οποίο μπορεί για να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επίλυση σε αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα», είπε.