Η Κατερίνα Καζάνη, βουλευτής Εύβοιας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κληθείσα να σχολιάσει το νέο μέτωπο που έχει ανοίξει το κόμμα της απέναντι στην κυβέρνηση, με φόντο τη νομοθετική ρύθμιση για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, επιμένει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στάσης, υπογραμμίζοντας ότι «η καταψήφιση του νομοσχεδίου δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής» και ότι το νομοσχέδιο αφορά «funds και μπίζνες».

Με αφορμή τις αναταράξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, σημειώνει με νόημα ότι «μια κεντροαριστερή διακυβέρνηση δεν θα επιτευχθεί με ένα κολάζ πολιτικών κομμάτων». Ως μάχιμη γιατρός όμως, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η άποψή της για τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα απογευματινά χειρουργεία, καθώς, όπως υποστηρίζει: «Με ένα αποδυναμωμένο ΕΣΥ, την ευθύνη του οποίου φέρει η κυβέρνηση, η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων είναι πρακτικά ανεφάρμοστη».

Μήπως η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι απλώς ένας πολιτικός ελιγμός, προκειμένου να αποφύγει ένα βαρύ πολιτικό κόστος;

Η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι χρόνια θέση του ΠΑΣΟΚ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Γιώργο Παπανδρέου από το 1998 να τάσσεται υπέρ τους. Και η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι ο μόνος σύννομος τρόπος η θέσπισή τους να επιτευχθεί. Τη θέση μας, λοιπόν, δεν την έχουμε αλλάξει. Και ας είμαστε ξεκάθαροι. Το εν λόγω νομοσχέδιο μόνο κατ’ όνομα αφορά σε μη κερδοσκοπικά. Αφορά σε παραρτήματα, funds και μπίζνες. Η καταψήφιση του νομοσχεδίου δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής. Αντανακλά την πίστη στις αρχές και τις θέσεις ενός Κινήματος που έχει μεγάλη ιστορία στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας.

Θεωρείτε ότι η περιδίνηση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι προάγγελος σαρωτικών εξελίξεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς;

Τα προβλήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει δεν είναι καινούργια. Δεν τα έφερε ο νέος πρόεδρος μαζί του στις βαλίτσες του, αντίθετα προϋπήρχαν και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Τα εσωκομματικά αυτά ζητήματα, όμως, δεν αφορούν το σύνολο του κεντροαριστερού χώρου. Δεν αφορούν ούτε τους πολίτες, ούτε την καθημερινότητά τους. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ξεκάθαρη και σταθερή πολιτική ταυτότητα και αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη επιλογή. Αυτός είναι και ο στόχος. Μια κεντροαριστερή διακυβέρνηση που δεν θα επιτευχθεί με ένα κολάζ πολιτικών κομμάτων, αλλά με την ξεκάθαρη εντολή των πολιτών.

Ως μάχιμη γιατρός, πώς βλέπετε το νέο τοπίο που επιχειρείται να διαμορφωθεί στον χώρο των νοσοκομείων, με την καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων; 

Ακριβώς καθώς γνωρίζω εκ των έσω τις δυσλειτουργίες του συστήματος, θεωρώ ότι η ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, και ειδικά του χειρουργικού τομέα με τις πολύμηνες αναμονές, θα λειτουργούσε θετικά. Με τις ανάλογες βέβαια αμοιβές στο προσωπικό. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ ήταν που θέσπισε τα απογευματινά χειρουργεία το 2001. Η διαφορά όμως έγκειται τόσο στο πολλαπλάσιο κόστος των επεμβάσεων που καλούνται να πληρώνουν σήμερα οι ασθενείς, όσο και στην κατάσταση του τομέα της Υγείας. Το 2000, οι δαπάνες υγείας ήταν στο 9,4% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα, με ευρωπαϊκό μέσο όρο 9,9, οι δαπάνες είναι στο 7,8%. Επίσης, τότε το προσωπικό αριθμούσε πάνω από 80.000, ενώ τώρα είναι λίγο πάνω από 70.000, με μεγάλη έλλειψη σε βασικές ειδικότητες, όπως οι αναισθησιολόγοι. Με ένα λοιπόν, αποδυναμωμένο ΕΣΥ, την ευθύνη του οποίου φέρει η κυβέρνηση, η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές γίνονται σε μια συγκυρία που ο λαϊκισμός και η Ακροδεξιά δείχνουν απειλητικά τα «δόντια» τους. Είναι σε θέση το πολιτικό προσωπικό της χώρας να πείσει τους πολίτες για τη συμμετοχή και την κρισιμότητα αυτής της ψήφου;  

Η πλειονότητα των πολιτών, εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου ευρωπαϊκής συνείδησης, όχι μόνο στην Ελλάδα, συχνά δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία των ευρωεκλογών. Αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο της Ακροδεξιάς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα τελευταία δέκα χρόνια, θέτουν σε κίνδυνο τους δημοκρατικούς θεσμούς και, δυστυχώς, η κατάσταση αυτή τείνει να θεωρηθεί κανονικότητα. Κατά κανόνα, η άνοδος ακροδεξιών μορφωμάτων είναι σύμπτωμα της ανεπάρκειας του πολιτικού συστήματος να καλύψει τις ανάγκες τις κοινωνίας. Οι πολίτες, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, στρέφονται σε ακροδεξιές και λαϊκίστικες επιλογές. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όλοι την ευθύνη μας και να πείσουμε τους πολίτες ότι μπορούμε να προσφέρουμε πρακτικές λύσεις βασισμένες στη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει το ευρωψηφόδελτιο του κόμματός σας;

Σε μόλις εκατό ημέρες οι πολίτες κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ θα κληθούν να ψηφίσουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να καταθέσει ένα δυνατό ψηφοδέλτιο που θα εμπεριέχει νέα πρόσωπα, που θα προέρχονται από τον πυρήνα της κοινωνίας, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία ανανέωσης. Χωρίς λαϊκισμό, με ρεαλιστικό πρόγραμμα βασισμένο στις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να είναι ο πρωταγωνιστής των εκλογών αυτών, να αποδείξει τη δυναμική του και να αποτελεί από τις 10 Ιουνίου τον ουσιαστικό αντίπαλο της ΝΔ και τη μόνη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο