Μισός αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από την πτώση της επτάχρονης χούντας και την αναγέννηση της Ελλάδας με τη επιστροφή του εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εξουσία.
Μία ιστορική ημέρα, που φέρει ένα ιδιαίτερο συμβολικό αποτύπωμα και βάρος στη σημερινή μας δημοκρατία. Διαχρονικά η 24η Ιουλίου τιμάται πανηγυρικά στο Προεδρικό Μέγαρο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συμβολικές παρουσίες – όπως θα γίνει και σήμερα – όμως, υπήρξαν χρονιές με την πανδημία και η περσινή χρονιά με τις πυρκαγιές κατά τις οποίες δεν γιορτάστηκε.
Η μέρα που άλλαξε το ρου της ιστορίας στη χώρα μας
Ήταν τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός, επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και με την επάνοδό του σηματοδοτήθηκε η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, ενώ τα επτά χρόνια σκότους με τη χούντα ανήκαν πλέον στο παρελθόν.
Το φιλμ με την κατάρρευση της χούντας ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου 1974, όταν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι αρχηγοί του Στρατού, αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, Ναυτικού, αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη διατύπωσαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς. Στη συνέχεια, ο Γκιζίκης κάλεσε τον Ιωαννίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος, χωρίς αυτός να αντιδράσει.
Η επιστροφή στο Παρίσι
Στις 2 μετά το μεσημέρι κλήθηκαν σε σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, Σπύρος Μαρκεζίνης, Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Πέτρος Γαρουφαλλιάς και Ξενοφών Ζολώτας. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε ήδη καταρρεύσει.
Στις 7 το βράδυ, και ενώ Π. Κανελλόπουλος και Γ. Μαύρος ετοιμάζουν την κυβέρνηση, ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, «πρόεδρος της Δημοκρατίας», τηλεφωνεί στον πρώτο για να τον πληροφορήσει ότι δεν θα είναι αυτός ο πρόεδρος της νέας κυβέρνησης, που επρόκειτο να σχηματιστεί, γιατί δέχθηκε να γίνει πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «ο οποίος και έρχεται τη νύχτα από το Παρίσι»!
Οι μέρες του φωτός
Στις 2:05 μετά τα μεσάνυχτα της 23ης προς 24η Ιουλίου το προσωπικό αεροσκάφος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί – Ζισκάρ ντ’ Εστέν προσγειώνεται στο Ελληνικό μεταφέροντας στην Ελλάδα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στις 3:10 πριν από το χάραμα, ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται στο γραφείο του Φ. Γκιζίκη. Πριν ξημερώσει, έχει ορκιστεί πρωθυπουργός, καθώς ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ βρίσκεται και αυτός σε παρακείμενο δωμάτιο και τον ορκίζει στο άψε-σβήσε.
Στις 4:30 το απόγευμα της 24ης Ιουλίου 1974 ορκίζεται το πρώτο κλιμάκιο της μεταδικτατορικής κυβέρνησης Καραμανλή και δύο μέρες αργότερα, στις 26 Ιουλίου, σχηματίζεται η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση.
Τα χρόνια της σκλαβιάς ανήκαν στο παρελθόν και το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στις πλατείες και στους δρόμους της Αθήνας για να πανηγυρίσει με λαμπάδες αναστάσιμες έβλπε στο πρόωπο του Καραμανλή την απελευθέρωση και την αποκατάταση της Δημοκρατίας.
Στις 26 Ιουλίου, όταν και ορκίστηκε και το δεύτερο κλιμάκιο της κυβέρνησης, η δημοκρατία είχε αποκατασταθεί και η Ελλάδα άλλαξε ριζικά με την κατάργηση του στρατοπέδου της Γυάρου, την απόλυση όλων των κρατουμένων και την απόδοση της ιθαγένειας στους πολίτες από ους οποίους την είχε στερήσει η δικτατορία του 1967.


