Πως ανοίγει ο δρόμος για να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Μετά τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση βουλευτών υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, αλλάζει εκ βάθρων το κοινοβουλευτικό τοπίο αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο στο ΠΑΣΟΚ για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τέσσερις βουλευτές ανακοίνωσαν ήδη ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την Κυριακή Μάλαμα, τον Πέτρο Παππά, τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη και την Ραλλία Χρηστίδου. Οι δυο εξ αυτών έχουν ήδη στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, δηλώνοντας ότι αποχωρούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλέον 33 βουλευτές. Αν κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι, θα του απομείνουν 31, όσοι και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Αλλοι βουλευτές που κατά καιρούς έχουν στηρίξει τον τέως πρόεδρο του κόμματος και ενδέχεται να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασσιμάτη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Γιώργος Γαβρήλος, Ελενα Ακρίτα, Βασίλης Κόκκαλης. Η Θεοδώρα Τζάκρη, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση στον Ταύρο, μαζί με άλλα στελέχη και βουλευτές θεωρείται ότι θα είναι μεταξύ αυτών που θα φύγουν, και θα δώσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, καθώς σύμφωνα με δήλωσή της οι αποφάσεις της θα γίνουν γνωστές τη Δευτέρα, προκειμένου να αναλάβει και έναν πιο σημαντικό κοινοβουλευτικό ρόλο, καθώς ο Στέφανος Κασελάκης δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής.
Επομένως οι 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνουν 30, καθώς η Θεοδώρα Τζάκρη έχει προαναγγείλει την ανεξαρτητοποίησή της και, η ίδια, από τον Ταύρο και τα γραφεία του Στεφάνου Κασσελάκη, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ».Επομένως, εφόσον η Θεοδώρα Τζάκρη ακολουθήσει τους τέσσερις συναδέλφους της (Χρηστίδου, Μάλαμα, Παππά, Αυλωνίτη), οι οποίοι έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα αποκτήσει μια βουλευτική έδρα περισσότερη και αναμένεται να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για να φτιάξει δική του κοινοβουλευτική ομάδα, ο Στέφανος Κασσελάκης χρειάζεται δέκα βουλευτές.
Στο μεταξύ το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, στον απόηχο της αποχώρησης του Στέφανου Κασσελάκη και βουλευτών που τον υποστηρίζουν. Από τους συνέδρους εγκρίθηκαν οι τέσσερις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος (Φάμελλος, Πολάκης, Φαραντούρης, Γκλέτσος), όπως και η Πολιτική Απόφαση.

