Η επόμενη μέρα της «Bora» σε Ρόδο, Λήμνο, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη –
Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Εικόνες απόλυτης καταστροφής καταγράφονται στην Ιαλυσό της Ρόδου, που βρέθηκε στη δίνη της κακοκαιρίας Bora το τελευταίο διήμερο. Το νησί βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και υπάρχει αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και υποδομές είναι τεράστιες. Σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, ενώ κλειστά είναι σήμερα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια του νησιού.
Ενα ξενοδοχείο «κρέμεται» ουσιαστικά στον αέρα, καθώς τα ορμητικά νερά από το ρέμα που βρίσκεται εκεί, παρέσυραν το υπέδαφος στο οποίο ήταν στερεωμένο, όπως και τα θεμέλια του κτιρίου, με αποτέλεσμα να γείρει.
Λήμνος
Η έντονη κακοκαιρία άφησε πίσω της δύο νεκρούς στη Λήμνο, τον 57χρονο κτηνοτρόφο που τον παρέσυρε ο χείμαρρος και έναν 70χρονο που στην προσπάθειά του να καθαρίσει τις λάσπες στις σκάλες του σπιτιού του γλίστρησε και τραυματίστηκε θανάσιμα. Από την κακοκαιρία υπερχείλισε το ποτάμι της Αγίας Τριάδας με αποτέλεσμα σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίσουν στη Λήμνο. Καταστράφηκαν περιουσίες και επιχειρήσεις, ενώ οι κάτοικοι, οι οποίοι προσπαθούσαν επί ώρες να αντλήσουν τα νερά από τις οικίες τους, είναι σε απόγνωση. Αίτημα να κηρυχθούν οι Δημοτικές Ενότητες Μύρινας, Ατσικής και Νέας Κούταλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπέβαλε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Δήμαρχος Λήμνου μετά τις μεγάλες καταστροφές.
Χαλκιδική
Ζημιές προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας «Bora» από τη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου, στο νότιο τμήμα της, πλημμύρησαν σπίτια, υπόγεια και καταστήματα, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και καταλήφθηκαν από λάσπες και φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να καταστούν απροσπέλαστοι για τους οδηγούς. Τα μεσάνυχτα, οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν μήνυμα από το 112, το οποίο απαγόρευε τις μετακινήσεις μεταξύ Πόρτο Κουφού και Νέου Μαρμαρά, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και βλαβών στο οδικό δίκτυο.
Το κύμα κακοκαιρίας έδωσε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεγάλα ύψη βροχής στους νομούς Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, ενώ το σκηνικό συνέθεταν οι θυελλώδεις άνεμοι που ξεπερνούσαν τοπικά τα 8 – 9 μποφόρ. Στην Κεντρική Μακεδονία, η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά το διήμερο 1.660 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 1.039 κοπές δέντρων, 50 αφαιρέσεις αντικειμένων, 45 αντλήσεις υδάτων και οκτώ μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.
Θεσσαλία
Πολλά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στη Θεσσαλία. Τις πληγές της μετρά η Λάρισα, όπου οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται σήμερα, όπως και οι ισχυροί άνεμοι. Χθες δρόμοι πλημμύρισαν, όπως και τα τούνελ στα Τέμπη.
Νέα προεδοποίηση της ΕΜΥ
Η κακοκαιρία Bora που επηρεάζει την ανατολική και τη νότια χώρα, βαίνει σταδιακά προς ύφεση, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ωστόσο, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων θα εξακολουθήσει να ισχύει, καθώς οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν θα είναι κατά τόπους ισχυρές, μέχρι τις πρωινές ώρες αύριο Τρίτη.
Πιο αναλυτικά προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
α. Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (περιοχή Λήμνου, Λέσβου, Χίου) πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες και στα νοτιότερα τμήματα (περιοχή Σάμου, Ικαρίας) μέχρι και σήμερα το απόγευμα.
β. Στα παράκτια τμήματα της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου πρόσκαιρα έως τις βραδινές ώρες, σήμερα.
γ. Στη Θεσσαλία (κυρίως στους νομούς Λάρισας – Μαγνησίας) έως τις πρώτες πρωινές ώρες, αύριο.
δ. Στις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα κατά διαστήματα έως τις πρωινές ώρες, αύριο.

