Πέτυχε μια απίστευτη επίδοση στα 100 μέτρα στο εθνικό πρωτάθλημα Κ20 της Αυστραλίας
Από τη στιγμή που ο θρύλος του στίβου, Γιουσέιν Μπολτ, αποχώρησε από την ενεργό δράση, πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να καλύψουν το κενό του — χωρίς ωστόσο να πλησιάσουν την κλάση του. Τώρα, όμως, ένας νεαρός αθλητής με το όνομα Γκουτ Γκουτ δείχνει πως ίσως αποτελεί τον πιο σοβαρό διεκδικητή του τίτλου του «διαδόχου» του Τζαμαϊκανού, καθώς οι επιδόσεις του εντυπωσιάζουν και φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την ελπίδα για έναν νέο σπρίντερ-φαινόμενο.
Ο Γκουτ, ο οποίος έχει αυστραλιανή υπηκοότητα και κατάγεται από το Νότιο Σουδάν, πέτυχε μια απίστευτη επίδοση στο εθνικό πρωτάθλημα Κ20 της Αυστραλίας. Μέσα σε μερικές ώρες, τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό των 100 μέτρων, έσπασε το φράγμα των 10 δευτερολέπτων, τρέχοντας σε 9.99”. Αυτό που καθιστά ακόμη πιο εντυπωσιακό το επίτευγμά του είναι ότι δεν είχε καταφέρει ποτέ στο παρελθόν να «κατέβει» κάτω από τα 10”, κάτι που πέτυχε όχι μία αλλά δύο φορές την ίδια ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπολτ, σε αντίστοιχη ηλικία, δεν αγωνιζόταν καν στα 100 μέτρα, καθώς οι προπονητές του θεωρούσαν ότι το ψηλό ανάστημά του δεν τον ευνοούσε στην απόσταση.
Ο Γκουτ γεννήθηκε το 2007 στο Ίπσουιτς της Αυστραλίας από γονείς με καταγωγή από το Νότιο Σουδάν. Πολλοί τον αποκαλούν ήδη παιδί-θαύμα του στίβου, και όχι άδικα, αφού στα μόλις 17 του χρόνια έχει ήδη καταρρίψει σειρά ρεκόρ. Είναι ο πρώτος Αυστραλός που κατάφερε να «σπάσει» το όριο των 20 δευτερολέπτων στα 200 μέτρα, σημειώνοντας χρόνο 19.98”. Για σύγκριση, ο Μπολτ είχε πετύχει 20.13” στην ίδια ηλικία, επίδοση που τότε θεωρούνταν κορυφαία στον κόσμο.
GOUT GOUT RUNS ANOTHER 9.99!!!
Two wind-assisted sub 10 second runs in the same day 🤯 pic.twitter.com/yUUb4QKi9J
— 7Sport (@7Sport) April 10, 2025
Το 2022, σε ηλικία μόλις 14 ετών, ο Γκουτ αναδείχθηκε ο ταχύτερος έφηβος στον κόσμο με χρόνο 10.57”, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ20 το 2024 κατέλαβε τη δεύτερη θέση, καταρρίπτοντας το πανεθνικό ρεκόρ για την ηλικιακή του κατηγορία. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους υπέγραψε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Adidas.
«Ήλπιζα να κάνω το ρεκόρ. Δεν έκανα την εκκίνηση που περίμενα, αλλά επικεντρώθηκα σε αυτό που έπρεπε να επικεντρωθώ, πέρασα την πρώτη φάση και συνέχισα να οδηγώ την κούρσα και είδα το ρολόι, οπότε δεν μπορώ να είμαι πιο χαρούμενος από αυτό», είπε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ιστορική επίδοση, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει και τις συγκρίσεις με τον Μπολτ.
«Προφανώς, είναι από εκείνες τις στιγμές που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γίνονται υπερβολικά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν τα αφήνω να με επηρεάσουν και επικεντρώνομαι στην προπόνηση, στον αγώνα μου και να ολοκληρώσω τη δουλειά μου».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

