Την ανάγκη πιο ενεργής εμπλοκής της Κίνα στις διεθνείς προσπάθειες για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ υπογράμμισε η γαλλική πλευρά, εν μέσω συνεχιζόμενων προβλημάτων στη ναυσιπλοΐα της κρίσιμης θαλάσσιας οδού.
Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλία, ναύαρχος Νικολά Βοζούρ, τόνισε ότι μέχρι στιγμής η κινεζική ναυτική παρουσία δεν έχει συμβάλει ουσιαστικά στην επαναλειτουργία των Στενών, παρά το γεγονός ότι διατηρείται πολιτικός διάλογος μεταξύ Πεκίνου και Ιράν για τη διέλευση ορισμένων πλοίων.
Μιλώντας στο φόρουμ ασφάλειας «Πόλεμος και Ειρήνη» στο Παρίσι, επισήμανε ότι οι υφιστάμενες προσπάθειες δεν επαρκούν για την πλήρη αποκατάσταση της ομαλής ροής της ναυσιπλοΐας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διεθνούς κινητοποίησης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η Γαλλία επιδιώκει να φέρει σε επαφή πολλαπλούς διεθνείς παράγοντες σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα των Στενών, σημειώνοντας ωστόσο ότι πιθανόν θα απαιτηθεί και στρατιωτική παρουσία για την επιτήρηση της διαδικασίας.
Τέλος, διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα Στενά του Ορμούζ έχουν ναρκοθετηθεί, στοιχείο που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

