Οι μηχανισμοί εξερράγησαν κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Συρία – Δεν επηρεάστηκε το πρόγραμμά του, σύμφωνα με το Ελιζέ
Συναγερμός σήμανε την Τρίτη στη Δαμασκό, μετά από εκρήξεις εκρηκτικών μηχανισμών σε περιοχή κοντά στο ξενοδοχείο Four Seasons Hotel Damascus, όπου διέμενε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στη Συρία.
Σύμφωνα με πηγές των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή. Οι αρχές προχώρησαν άμεσα σε αποκλεισμό δρόμων γύρω από το σημείο και ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι είδαν καπνό να υψώνεται από την περιοχή του ξενοδοχείου στο κέντρο της Δαμασκού, από όπου ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναχωρήσει νωρίτερα με προορισμό το προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Αχμάντ αλ-Σάρα.
Από το Μέγαρο των Ηλυσίων αναφέρθηκε ότι ο Μακρόν δεν αντιλήφθηκε τις εκρήξεις, καθώς βρισκόταν ήδη καθ’ οδόν για τη συνάντησή του. Λίγη ώρα αργότερα, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Σύρο ομόλογό του.
BREAKING | Explosions heard in Damascus coinciding with French President Macron’s visit.
According to reports, the incident took place near the hotel where Macron is staying. pic.twitter.com/SJFfQHmTsa
— The Cradle (@TheCradleMedia) July 7, 2026
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Agence France-Presse, ένας από τους μηχανισμούς είχε τοποθετηθεί μέσα σε κάδο απορριμμάτων και ένας δεύτερος σε όχημα κοντά στο ξενοδοχείο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός πιθανών θυμάτων ή τραυματιών, ενώ καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Explosions in Damascus as Macron visits ISIS leader Al Jolani. pic.twitter.com/yzz56eThP3
— Mossad Commentary (@MOSSADil) July 7, 2026
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες ημέρες μετά την έκρηξη μηχανισμού σε καφέ κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο της Δαμασκού, η οποία, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 20.
Ο Μακρόν έφτασε στη Δαμασκό τη Δευτέρα, όπου έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Ασάαντ αλ-Σιμπάνι. Η επίσκεψή του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική σε πολιτικό επίπεδο, καθώς αποτελεί την πρώτη επίσκεψη μεγάλου ηγέτη χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Συρία μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από τον συνασπισμό υπό τον Αχμάντ αλ-Σάρα.

