Το 29% αγοράζει μαγειρευτό φαγητό από το σούπερ μάρκετ – Στα 770 ευρώ η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών
Σταθερή θέση στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων αποκτούν τα έτοιμα γεύματα, καθώς οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και η έλλειψη χρόνου περιορίζουν τη δυνατότητα καθημερινού μαγειρέματος.
Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2026 σε δείγμα 800 καταναλωτών, το 29% δηλώνει ότι αγοράζει έτοιμο μαγειρευτό φαγητό από τα σούπερ μάρκετ. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2016 ανερχόταν μόλις σε 16%, γεγονός που δείχνει ότι η διείσδυση των οργανωμένων αλυσίδων στη συγκεκριμένη αγορά έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία.
Παράλληλα, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν αγοράζουν ποτέ έτοιμο φαγητό περιορίστηκε από 45% το 2016 σε 39% σήμερα. Η μέση δαπάνη των νοικοκυριών υπολογίζεται σε 14,79 ευρώ την εβδομάδα ή περίπου 770 ευρώ τον χρόνο.
Αγορά άνω του 1 δισ. ευρώ
Η συνολική αγορά έτοιμου φαγητού στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασε σε τζίρο το 1 δισ. ευρώ το 2025 και αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 3%, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολο Πεταλά.
Οι μεγάλες αλυσίδες επενδύουν συστηματικά στη συγκεκριμένη κατηγορία, διαθέτοντας περισσότερο χώρο σε ράφια και ψυγεία, διευρύνοντας την ποικιλία των προϊόντων και αναπτύσσοντας δικές τους σειρές, συχνά σε συνεργασία με επαγγελματίες σεφ.
Ψητό κοτόπουλο, σαλάτες, πίτες, σφολιατοειδή και μαγειρευτά φαγητά περιλαμβάνονται στις δημοφιλέστερες επιλογές. Έτσι, το σούπερ μάρκετ εξελίσσεται σταδιακά από σημείο αγοράς πρώτων υλών σε εναλλακτική λύση για ένα πλήρες γεύμα.
Η έλλειψη χρόνου αλλάζει τις συνήθειες
Βασικός λόγος για την αγορά έτοιμου φαγητού είναι η εξοικονόμηση χρόνου. Το 41% των καταναλωτών αναφέρει ότι στρέφεται σε αυτή τη λύση όταν δεν προλαβαίνει να μαγειρέψει, ενώ το 19% θεωρεί ασύμφορη την προετοιμασία φαγητού για ένα ή λίγα άτομα.
Στην ανάπτυξη της αγοράς συμβάλλουν επίσης η αύξηση των μικρότερων νοικοκυριών, η αστικοποίηση, η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και η διεύρυνση των υπηρεσιών γρήγορης παράδοσης.
Παράλληλα, νέες διατροφικές τάσεις, όπως τα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, οι vegan επιλογές και τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, δημιουργούν πρόσθετες ευκαιρίες για τη βιομηχανία τροφίμων και το οργανωμένο λιανεμπόριο.
Το σπιτικό φαγητό παραμένει πρώτο
Παρά τη σημαντική άνοδο της κατηγορίας, το έτοιμο φαγητό εξακολουθεί να λειτουργεί κυρίως συμπληρωματικά. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα καταναλωτές δεν αγοράζουν καθόλου τέτοια γεύματα, ενώ η πλειονότητα εξακολουθεί να θεωρεί το σπιτικό φαγητό πιο νόστιμο και πιο υγιεινό.

Το βασικό εμπόδιο, επομένως, δεν φαίνεται να είναι η προτίμηση των καταναλωτών, αλλά ο περιορισμένος διαθέσιμος χρόνος. Τα έτοιμα γεύματα καλύπτουν αυτή την ανάγκη, χωρίς να έχουν αντικαταστήσει το παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι.
Φόβοι για νέες ανατιμήσεις
Η πορεία των τιμών παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ παρουσίασαν τον Αύγουστο του 2026 οριακή ετήσια υποχώρηση κατά 0,15%, με μειώσεις σε ορισμένες κατηγορίες νωπών προϊόντων.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η άνοδος του ενεργειακού κόστους και των υλικών συσκευασίας ενδέχεται να προκαλέσει νέες ανατιμήσεις μετά τον Οκτώβριο, εφόσον δεν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς γεωπολιτικές πιέσεις.

