Πάρνωνας, Πήλιο, Κίσσαβος και Όλυμπος συνδυάζουν χωριά, βουνό και παραλίες για εκείνα τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου που το μαγιό παραμένει ακόμη στη βαλίτσα
Ο Σεπτέμβριος έχει αυτό το μικρό ταξιδιωτικό δίλημμα. Θέλεις την πρώτη βόλτα σε χωριό, λίγο πιο δροσερά βράδια και φύση που αρχίζει να αλλάζει, αλλά δεν είσαι ακόμη έτοιμος να βάλεις το μαγιό στο πίσω μέρος της ντουλάπας.
Ευτυχώς, στην Ελλάδα υπάρχουν προορισμοί όπου δεν χρειάζεται να διαλέξεις. Μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου με καφέ κάτω από πλατάνια και να την τελειώσεις δίπλα στη θάλασσα, όσο ο καιρός εξακολουθεί να επιτρέπει τις τελευταίες βουτιές.
Από τον Πάρνωνα και το Πήλιο μέχρι τον Κίσσαβο και τον Όλυμπο, τέσσερις επιλογές ταιριάζουν ιδανικά στα πρώτα φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα.
Πάρνωνας: Από τα έλατα στο Μυρτώο
Ανάμεσα στην Αρκαδία και τη Λακωνία, ο Πάρνωνας είναι από εκείνα τα μέρη που τον Σεπτέμβριο αρχίζουν να αποκτούν άλλη ατμόσφαιρα. Η Καστάνιτσα με τα πετρόκτιστα σπίτια, ο Άγιος Πέτρος και ο Κοσμάς, χτισμένος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, είναι μερικές από τις στάσεις που αξίζουν μια θέση στο πρόγραμμα.
Και μετά κατηφορίζεις προς θάλασσα. Ανάμεσα στις πλαγιές του βουνού και το Μυρτώο Πέλαγος βρίσκεται το Λεωνίδιο, με τον χαρακτηριστικό κόκκινο βράχο να δεσπόζει πάνω από την πόλη. Από εκεί, η Πλάκα, τα Πούλιθρα και ο Τυρός προσφέρονται για παραθαλάσσιες βόλτες και, αν ο καιρός συνεργαστεί, μία τελευταία βουτιά.
Πήλιο: Το αιώνιο «βουνό ή θάλασσα;» λύθηκε
Το Πήλιο μάλλον αρνείται να διαλέξει πλευρά και αυτός είναι ένας από τους λόγους που λειτουργεί τόσο καλά στις αλλαγές των εποχών.
Πορταριά, Μακρινίτσα, Βυζίτσα, Μηλιές και Τσαγκαράδα προσφέρουν την κλασική πηλιορείτικη εκδοχή του φθινοπώρου. Στην ανατολική πλευρά, όμως, το σκηνικό αλλάζει γρήγορα. Μυλοπόταμος, Φακίστρα, Πλάκα και Παπά Νερό κρατούν το καλοκαίρι λίγο περισσότερο.
Στο νότιο Πήλιο, η Αργαλαστή μπορεί να γίνει η βάση για ένα πιο χαλαρό road trip. Λεφόκαστο, Κάλαμος, Λαύκος, Μηλίνα και Τζάστενη συνδυάζουν μικρά χωριά, θέα στον Παγασητικό και εκείνο το ήσυχο post-summer mood που δύσκολα βρίσκεις τον Αύγουστο.
Κίσσαβος: Το βουνό που τελειώνει σχεδόν μέσα στο Αιγαίο
Απέναντι από τον Όλυμπο και νότια από την κοιλάδα των Τεμπών, ο Κίσσαβος προσφέρει μια από τις πιο εύκολες μεταβάσεις από βουνό σε θάλασσα.
Το Μεταξοχώρι, με τα παλιά αρχοντικά του, αποτελεί καλή αφετηρία για εξερεύνηση, ενώ κοντά βρίσκονται η Αγιά, η Ανατολή, η Μελιβοία και η Άνω Σωτηρίτσα. Στην άλλη πλευρά του βουνού, τα ιστορικά Αμπελάκια προσθέτουν ακόμη μία στάση στο road trip.
Και όταν έρθει η ώρα για θάλασσα, οι επιλογές βρίσκονται στη σκιά του ίδιου βουνού. Βελίκα, Κάτω Σωτηρίτσα και Αγιόκαμπος σχηματίζουν μια μεγάλη παραλιακή ζώνη στο Αιγαίο, ιδανική για όσους δεν έχουν κηρύξει ακόμη επίσημα το τέλος της σεζόν.
Όλυμπος: Πεζοπορία το πρωί, θάλασσα το απόγευμα
Ο Όλυμπος μπορεί να είναι συνώνυμος με κορυφές, μονοπάτια και πεζοπορία, αλλά λίγα χιλιόμετρα χαμηλότερα το τοπίο αλλάζει εντελώς.
Το Λιτόχωρο αποτελεί την κλασική βάση για την εξερεύνηση του μυθικού βουνού και παράλληλα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Από εκεί μπορείς να κινηθείς προς τον Παλαιό Παντελεήμονα και τη Σκοτίνα ή να κατηφορίσεις προς Βαρικό, Γρίτσα και Πλάκα Λιτοχώρου.
Κάπως έτσι, το ίδιο Σαββατοκύριακο μπορεί να χωρέσει βόλτα στους πρόποδες του Ολύμπου και θέα στον Θερμαϊκό από την παραλία. Σεπτέμβριος, δηλαδή, στην καλύτερη εκδοχή του.

