Διαχωρίζει την ενημέρωση από την αδειοδότηση για τις έρευνες του καλωδίου – Διαφορετική αντιμετώπιση των παρεμβάσεων Καραμανλή και Σαμαρά και προαναγγελία νέων μέτρων για την ενεργειακή κρίση
Τη διαβεβαίωση ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου θα προχωρήσει χωρίς υποχωρήσεις και χωρίς να ζητηθεί τουρκική άδεια έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο OPEN.
Όπως ανέφερε, η διαδικασία αδειοδότησης από τις ελληνικές Αρχές βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ απέκλεισε οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία έναντι της Άγκυρας, είτε απευθείας είτε μέσω της Γαλλίας.
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άδειας ή αιτήματος άδειας ή διαδικασίας αδειοδότησης από κανένα άλλο κράτος, πλην του ελληνικού κράτους», τόνισε.
Απαντώντας στα δημοσιεύματα περί διαβίβασης συντεταγμένων στην Τουρκία από τη γαλλική πλευρά για την πορεία του ερευνητικού πλοίου, υπογράμμισε ότι η ενημέρωση και η αίτηση άδειας αποτελούν διαφορετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενημέρωση γίνεται από την εταιρεία στο πλαίσιο της πρακτικής που ακολουθείται σε ανάλογα έργα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας τουρκικής παρεμπόδισης, δεν περιέγραψε συγκεκριμένες επιχειρησιακές ενέργειες, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «θα γίνει αυτό το οποίο πρέπει να γίνει για να προχωρήσει το έργο χωρίς καμία υποχώρηση». Απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις περί ελληνικής υποχώρησης στην Κάσο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το έργο θα υλοποιηθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν καθορίζει την πολιτική της με βάση τις τουρκικές αξιώσεις.
Διαφορετικά μηνύματα προς Καραμανλή και Σαμαρά
Ο κ. Μαρινάκης διαχώρισε τις πρόσφατες τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών για την εξωτερική πολιτική.
Για τον Κώστα Καραμανλή ανέφερε ότι δεν χαρακτήρισε «εθνική ήττα» τις εξελίξεις γύρω από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά μίλησε για μια δυσάρεστη εξέλιξη χωρίς έννομα αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ακούει με σεβασμό τις επισημάνσεις του για την Τουρκία και τους συμμάχους, τονίζοντας την αναφορά του στην ανάγκη ενότητας.
Αντίθετα, για τον Αντώνη Σαμαρά επανέλαβε ότι η διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία ήταν δυσάρεστη αλλά αναπόφευκτη, συνδέοντας την απόφαση με τους χαρακτηρισμούς που είχε χρησιμοποιήσει για τον υπουργό Εξωτερικών.
Απέναντι στην κριτική περί ενδοτικότητας, επικαλέστηκε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τις συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης με Ιταλία και Αίγυπτο, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Υπενθύμισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός συνέδεσε το ζήτημα της τουρκικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE με την άρση του casus belli.
Για το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον κ. Σαμαρά απέφυγε τις προβλέψεις, δηλώνοντας: «Καλύτερα να μιλήσουμε όταν το κάνει. Το “όταν” έχει μέσα και το “αν”».
Υποστήριξε, πάντως, ότι η απάντηση προς τους δυσαρεστημένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ πρέπει να δοθεί μέσα από το κυβερνητικό έργο, ιδίως στην ασφάλεια, το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.
Προαναγγελία νέων παρεμβάσεων για την ενέργεια
Στο οικονομικό πεδίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός της ημέρας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, χωρίς να προσδιορίσει τα μέτρα.
«Όσο υπάρχει ανάγκη, τόσο θα υπάρχει στήριξη», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η έκταση και η διάρκεια των παρεμβάσεων εξαρτώνται από τις δημοσιονομικές δυνατότητες.
Για το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε ότι το ανώτατο επίδομα έχει αυξηθεί στα 1.200 ευρώ και φτάνει τα 1.500 ευρώ σε περιοχές με μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες, ενώ έχουν διευρυνθεί τα εισοδηματικά κριτήρια.
Σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, υποστήριξε ότι οι τιμές λιανικής, προσαρμοσμένες στην αγοραστική δύναμη, παραμένουν χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αποδίδοντας την εικόνα στις κυβερνητικές παρεμβάσεις και στη δυνατότητα επιλογής σταθερών τιμολογίων.
Διυλιστήρια και ενισχύσεις του Νοεμβρίου
Απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για νέα έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι η μηνιαία συνεισφορά τους, σε συνδυασμό με τα κρατικά μέτρα, κρίνεται αποτελεσματικότερη στην παρούσα συγκυρία. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, τη φορολόγηση υπερκερδών ως μελλοντική επιλογή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, τα πρόσθετα έσοδα από ΦΠΑ ανέρχονται σε περίπου 850 εκατ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις επιστροφής χρημάτων στους πολίτες έχουν φτάσει τα 950 εκατ. ευρώ. Απέδωσε την αύξηση των φορολογικών εισπράξεων κυρίως στην ενίσχυση της απασχόλησης και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Για τον Νοέμβριο αναφέρθηκε στην επιστροφή ενός ενοικίου στο 80% των ενοικιαστών, στην ενίσχυση των 400 ευρώ για συνταξιούχους και στην επιστροφή δύο ενοικίων σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς που πληρούν τις προϋποθέσεις.
Κλείνοντας, υπερασπίστηκε τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι παροχές αποφασίζονται αφού πρώτα εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι, χωρίς αύξηση φόρων.

