Τις αποφάσεις της επισπεύδει η κυβέρνηση τόσο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε ομάδες του πληθυσμού όσο και για τα προνόμια στους εμβολιασμένους, με την αγωνία να «ξεκλειδώσει» το συντομότερο την καθημερινότητα, χωρίς την πανδημική απειλή πάνω από την κοινωνικο-οικονομική κανονικότητα.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ο κύβος ερρίφθη και για τα δύο «κλειδιά του φθινοπώρου», όπως συζητιούνται ενδοκυβερνητικά, αφού η κυβέρνηση αποφασίζει δραστικές παρεμβάσεις με εξελίξεις εντός του Ιουνίου. Το γεγονός ότι πριν από το τέλος του μήνα θα έχει δοθεί, εκτός απροόπτου, πρόσβαση όλων των ενηλίκων στα εμβόλια ανοίγει τις «λεπτές» συζητήσεις πολύ πιο γρήγορα – σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο που αναμένονταν διαβουλεύσεις και αποφάσεις για «θωράκιση» ενόψει του χειμώνα. Τον ταχύ πλέον βηματισμό προς την υποχρεωτικότητα και τις «διευκολύνσεις» στους εμβολιασμένους έδειξε για πρώτη φορά με τόση ευθύτητα ο Πρωθυπουργός χθες, αρχικά στη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και έπειτα στην παρέμβασή του στη Βουλή για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. «Την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία» για την «Ελευθερία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα τη διαδεχθεί η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας κιόλας, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, που αναμενόταν τον Αύγουστο. Οι συνεδριάσεις εξελίσσονται και το πόρισμα της νεοσύστατης Επιτροπής με πρόεδρο την καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, Εφη Βαγενά και αντιπρόεδρο τον ερευνητή στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, δρα Χαράλαμπο Τσέκερη θα αποτελέσει την κρίσιμη επιστημονική αφετηρία. Κυρίως γιατί στη βάση της συζήτησης αναμένεται να θιχτούν δημοσίως οι σημαντικές πτυχές – υγειονομικές, ηθικές, νομικές, κοινωνικές – που θα στρώσουν τον δρόμο για πολιτικές αποφάσεις.

Στην αφετηρία της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι βέβαιο ότι τίθενται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό σε νοσοκομεία, γηροκομεία και κάθε μονάδα φροντίδας ευπαθών ομάδων. Ωστόσο μένει να φανεί εάν από τις διαβουλεύσεις των αρμοδίων προκύψει ανάγκη για τυχόν επέκταση του μέτρου σε επιπλέον επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες, όπως ενδεικτικά εκπαιδευτικοί ή εργαζόμενοι σε μέσα μεταφοράς και εάν βεβαίως θα κατοχυρώνεται (συνταγματικά και ηθικά) μια τέτοια επιλογή.

Συνολικά πάντως ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για αποφάσεις «με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», μιλώντας για πέρασμα «από τη μάχη με την πανδημία στον προγραμματισμό της μάχης για την ευημερία» ενώ μήνυμα με σημασία εξέπεμψε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του» είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας (…) Ιδιαίτερα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό».

Στην κυβέρνηση προσπαθούν με νέες εκκλήσεις προς τους πολίτες για «εμβολιαστικό κύμα» εντός του καλοκαιριού να δώσουν την τελευταία ευκαιρία στην επιχείρηση… πειθώ. «Προτιμώ το σωστό να επιλέγεται από την κοινωνία παρά να επιβάλλεται σε αυτή» ήταν η αποστροφή του Μητσοτάκη ο οποίος επεφύλασσε ουσιαστικά ένα μήνυμα προς όσους επιμείνουν να μην ακολουθήσουν τον δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο, εκτιμώντας ότι «ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει σε επιχειρηματία, π.χ. της εστίασης, να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους».

Νέα καμπάνια
Ηδη σχεδιάζεται άλλη μία καλοκαιρινή καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, ενώ η κυβέρνηση δεν θα φέρει εντός των επόμενων ημερών τις «διευκολύνσεις» των εμβολιασμένων (ελεύθερη είσοδος σε κλειστούς χώρους, καμία προϋπόθεση για self ή rapid τεστ στην εργασία, στις μετακινήσεις, στον αθλητισμό κ.ο.κ.). Αντίθετα, θα αφήσει ένα χρονικό περιθώριο, τουλάχιστον ενός μήνα κατά τις εκτιμήσεις, από τη στιγμή που όλοι θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν ώστε να προγραμματίζονται ραντεβού και να προχωρούν και οι δεύτερες δόσεις. Σε γενικές γραμμές όμως προαναγγέλλεται «σχετικά σύντομος» δημόσιος διάλογος.