«Με τις τράπεζες να χρηματοδοτούν ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια και το Ταμείο Ανάκαμψης μπαίνουν οι βάσεις για οικονομική ανάπτυξη»

Σημαντική αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού καταγράφεται, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη, ο οποίος, μιλώντας στο «Π», υπογραμμίζει ότι ανέρχεται πλέον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Κοντογεώργης αφήνει παράθυρο επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε δεύτερο χρόνο και για πολίτες κάτω των 60, ενώ για την «Όμικρον» εκτιμά ότι θα παρατηρήσουμε μικρότερα ποσοστά νοσηλείας και θνητότητας.

Είναι η «Όμικρον» η αρχή του τέλους της πανδημίας, με βάση τις αναλύσεις που έχετε στα χέρια σας και υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη;

Η «Όμικρον» αποτελεί την κυρίαρχη μετάλλαξη της Covid-19 σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Από τις πρώτες έρευνες των επιστημόνων παγκοσμίως, αλλά και από την εμπειρία χωρών στις οποίες η «Όμικρον» παρουσιάστηκε με διαφορά κάποιων εβδομάδων πριν από την Ελλάδα, συμπεραίνεται ότι πρόκειται μεν για μετάλλαξη με ταχύτερη διάδοση και επώαση αλλά ηπιότερη νόσηση, ειδικά για όσους έχουν λάβει την 3η ενισχυτική δόση, και εκτιμάται ότι θα παρατηρήσουμε μικρότερα ποσοστά νοσηλείας και θνητότητας. Συνεπώς, οι ενθαρρυντικές πρώτες διαπιστώσεις για τη συμπεριφορά της «Όμικρον» μας οδηγούν σε δύο συμπεράσματα: Πρώτον, πρόκειται για μια πανδημία απρόβλεπτη και διαρκώς μεταβαλλόμενη, μπροστά στην οποία θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και, δεύτερον, αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι ο εμβολιασμός και με την τρίτη δόση είναι το μόνο αποτελεσματικό όπλο για την ταχύτερη αποδρομή του ιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 7.070.000 συμπολίτες μας να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Πρόκειται δηλαδή για το 71% του γενικού πληθυσμού και το 81%του ενήλικου πληθυσμού, ποσοστά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Εδώ και αρκετές μέρες πλέον βλέπουμε μια ταχεία διασπορά της «Όμικρον» στην κοινότητα. Τι αποτύπωμα έχει αυτό στο Σύστημα Υγείας;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την αρχή αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας, λειτουργεί με συγκεκριμένο υγειονομικό σχέδιο και πάντα σε επαφή με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Έχει αποδείξει ότι είναι ευέλικτη σε αναγκαίες προσαρμογές, καθώς η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, και έτοιμη να προλάβει τις εξελίξεις. Με την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» και στη χώρα μας, λάβαμε εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα. Παρακολουθούμε την πίεση η οποία υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια πίεση η οποία παρατηρείται σε πρώτη φάση κυρίως στα Επείγοντα Περιστατικά και στις απλές κλίνες. Προς τούτο, ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές από το 10% έως 15% των απλών κλινών τους, προκειμένου να διαχειρίζονται Covid περιστατικά.

Είναι στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, π.χ. στους πολίτες άνω των 50, και οι επιπρόσθετοι περιορισμοί σε ανεμβολίαστους πολίτες, π.χ. στην εστίαση;

Η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα της πανδημίας και των εμβολιασμών αυστηρά βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των συστάσεων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Καθημερινά συγκεντρώνουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την πορεία των εμβολιασμών και αναλόγως επαναξιολογούμε και προσαρμόζουμε το βασικό μας σχέδιο στις νέες δυναμικές της πανδημίας. Όποια απόφαση έχουμε λάβει έως σήμερα είναι στην κατεύθυνση να αναχαιτίσουμε την πανδημία, να στηρίξουμε το ΕΣΥ, να θωρακίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας και να κρατήσουμε τη χώρα μας ανοιχτή.

Να σας υπενθυμίσω ότι η απόφασή μας για υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών ελήφθη, αφού είχαμε εξαντλήσει κάθε μορφή πειθούς, και ήταν μια απόφαση που έφερε αποτελέσματα. Ήδη, και μετά την ανακοίνωση του μέτρου, έχουν εμβολιαστεί περίπου 185.000 συμπολίτες μας και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος της προθεσμίας ο αριθμός αυτός θα ανέβει.

Αν χρειαστεί λοιπόν η κυβέρνηση, αξιολογώντας τις εισηγήσεις των ειδικών και τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα προχωρήσει σε απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού και στις ηλικίες κάτω των 60. Αυτήν τη στιγμή, όμως, επικεντρωνόμαστε στον εμβολιασμό άνω των 60 και στην πραγματοποίηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης.

Πριν από μερικές μέρες, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα για την πρώτη καταβολή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πότε αναμένεται η εκταμίευση και σε ποια projects θα κατευθυνθούν οι πόροι αυτοί;

Το πρώτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας προς την ΕΕ αφορά συγκεκριμένα την καταβολή της πρώτης δόσης των κονδυλίων για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,56 δισ. ευρώ, που ακολουθεί την προκαταβολή των 4 δισ. Το αίτημα κατατέθηκε, αφού εκπληρώσαμε μια σειρά μεταρρυθμιστικών οροσήμων που εκφράζουν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συμπερίληψη, τον εκσυγχρονισμό των εργαλείων και των δομών που διαθέτουμε, τηρώντας ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Σε συνδυασμό με την υπογραφή της συμφωνίας με τις τράπεζες, που θα χρηματοδοτήσουν τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θέτει τις βάσεις για οικονομική ανάπτυξη το 2022. Όλη η διαδικασία της έγκρισης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο μήνες, πριν τα χρήματα της δόσης μπορέσουν να φτάσουν στην Ελλάδα, και εφόσον κυλήσουν όλα βάσει χρονοδιαγράμματος, η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται αμέσως μετά την έγκριση. Οι πόροι θα κατευθυνθούν σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, στην ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.ά. Στο επίκεντρο του σχεδίου μας είναι η κοινωνία και στόχος να συνεχίζουμε να χαράζουμε –παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες και πιέσεις των τελευταίων δύο ετών– την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, ώστε να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους συμπολίτες μας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο