«Δείχνει το μέγεθος της εθνικής επιτυχίας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έκανε λόγο για μίζερη, αμήχανη και μικρόψυχη αντίδραση η οποία δείχνει το μέγεθος της εθνικής επιτυχίας. “Ως απάντηση θα μπορούσε κανείς να αντιπαραθέσει τον αιφνιδιασμό, την τεράστια ανησυχία της τουρκικής πλευράς, το θυμό που βγάζει ο τουρκικός τύπος”, ανέφερε. Παράλληλα κάλεσε όσους αντιδρούν, να πουν πως θα συμπεριφερόντουσαν αν στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρισκόταν ο Ταγίπ Ερντογάν, τι θα έλεγαν αν πχ τύγχανε αυτής της τιμής και της υποδοχής στις ΗΠΑ, τι θα έλεγαν αν εκείνος μιλούσε στο αμερικανικό κογκρέσο και καταχειροκροτούνταν από τους γερουσιαστές και τους βουλευτές με τον τρόπο που μίλησε ο πρωθυπουργός για το Αιγαίο και την Κύπρο, τι θα έλεγαν αν είχε τέτοια υποδοχή ο λόγος ενός Τούρκου αξιωματούχου όταν μίλαγε για το ρόλο τη συνδρομή της χώρας του ως συμμάχου και εταίρου των ΗΠΑ. “Είναι αυτονόητο και αυταπόδεικτο το ιστορικό και το πολύ σημαντικό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ” τόνισε, ενώ είπε πως είναι ανάξιες σχολιασμού δηλώσεις όπως αυτή του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος έκανε λόγο για «διασκεδαστική ομιλία» του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και με ποιο τρόπο, απάντησε πως ο πρωθυπουργός είναι πάντα ανοικτός στο οποιοδήποτε σχετικό αίτημα.

Επιπλέον, για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών το οποίο κάνει λόγο για αβάσιμους ποντιακούς ισχυρισμούς από τη χώρα μας, που διαστρεβλώνουν την ιστορία, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η Ελλάδα βασίζει τις θέσεις και την πολιτική της στο διεθνές δίκαιο στο οποίο είναι βαθιά προσηλωμένη όπως και στο δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση και εδαφική κυριαρχία.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι η Τουρκία ζητά και F35 για να άρει το βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ετεροπροσδιορίζεται έναντι οποιουδήποτε. “Η Ελλάδα δεν πήγε στις ΗΠΑ σαν το μαθητή που διαμαρτύρεται στο δάσκαλο επειδή τον αδίκησε ο διπλανός του. Σχεδιάζει μόνη της την πολιτική της με βάση τα εθνικά συμφέροντα”, είπε υπογραμμίζοντας για τη στάση της γειτονικής χώρας ότι “αυτό που εισπράξαμε εμείς είναι πως θέσεις που βάζουν εμπόδια στη διεύρυνση της συμμαχίας, δεν είναι θέσεις που ακούν ευχάριστα οι σύμμαχοί μας”.

Ο κ. Οικονόμου μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις με την Τουρκία στις ΗΠΑ, τα ζητήματα που αφορούν στις προκλήσεις στο Αιγαίο, την Κύπρο, τις υπερπτήσεις, τη γενικότερη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Σε ό,τι αφορά δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του να τηρήσουν οι ΗΠΑ τις ισορροπίες ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία αλλά και για το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προμήθεια μαχητικών F16, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως συνολικά η τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε μια τροχιά αμηχανίας και όχι ευχάριστης θέσης.

Ειδικά για τα F16 είπε πως τα όσα έθεσε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ συνολικά για την κατάσταση στο Αιγαίο συνάντησαν την πλήρη κατανόηση της αμερικανικής πλευράς.

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του κ. Βαληνάκη ότι τα F35 είναι πολύ ακριβές αγορές που θα έρθουν στο τέλος της δεκαετίας χωρίς όρους εκφράζοντας φόβους για υποχωρήσεις στο κυπριακό, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως “οι φόβοι αυτοί δεν προκύπτουν από κανένα σημείο της επίσκεψης του πρωθυπουργού”. Για τα F35 τόνισε πως είναι ξεκάθαρο ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθειά τους η οποία εμπεριέχει και τη διαπραγμάτευση των όρων. “Τα αεροπλάνα θα τα πάρουμε στο τέλος του 2028 εφόσον η διαδικασία προχωρήσει, προφανώς με τους καλύτερους δυνατούς όρους”, υπογράμμισε.