Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ενώ εκφωνούσε ομιλία στη Νάρα (δυτικά) ενόψει των εκλογών για την ανανέωση της σύνθεσης της ιαπωνικής Γερουσίας, δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση.

Ο φωτογραφικός φακός δείχνει τον δράστη να φορά μάσκα και να φορά σταυρωτά μία τσάντα. Λίγο πιο μπροστά, βρίσκεται ο Σίνζο Άμπε, που κρατά στα χέρια το μικρόφωνο, ενώ οι παριστάμενοι τον χειροκροτούν. Ο δράστης παρακολουθεί και αναζητά την κατάλληλη ευκαιρία για να πατήσει τη σκανδάλη.

Για έξι ώρες, 20 γιατροί προσπαθούσαν να σταματήσουν την αιμορραγία για να σώσουν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, αλλά τελικά, δεν τα κατάφεραν. Στις 15:03 τοπική ώρα, ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Από τον προστατευόμενό του, εν ενεργεία πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα μέχρι τους απλούς πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρξε κύμα έκφρασης θλίψης σε μια χώρα όπου η πολιτική βία είναι σπάνια – ενδεικτικό ότι η τελευταία φορά που δολοφονήθηκε ένας πρώην ή ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός ήταν πριν από σχεδόν 90 χρόνια.

«Είμαι υπερβολικά σοκαρισμένη», είπε η κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κόικε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου προτού ακόμη ανακοινωθεί ο θάνατος του Άμπε προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

«Όποιος και αν είναι ο λόγος, μια τέτοια στυγερή ενέργεια είναι απολύτως ασυγχώρητη. Είναι προσβολή της δημοκρατίας», δήλωσε η Κόικε.

Στην Ιαπωνία, οι περιορισμοί που αφορούν την οπλοκατοχή δεν επιτρέπουν στους πολίτες να οπλοφορούν και οι κυνηγοί που διαθέτουν σχετική άδεια επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους μόνο κυνηγετικά όπλα.

Η τελευταία φορά που δολοφονήθηκε ένας πρώην πρωθυπουργός ήταν το 1936 στη διάρκεια του ακραίου προπολεμικού μιλιταρισμού στη χώρα.

Η φωτογραφία του δολοφόνου λίγο πριν εκτελέσει το θύμα του:

shinzo_abe_dolofonos_xr