Την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη του στο «Π». Ο κ. Πέτσας τονίζει πως στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία της χώρας είναι να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Παράλληλα αναφέρεται στη σημαντική χρηματοδότηση του υπουργείου στους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά και στην υποψηφιότητά του στην Ανατολική Αττική.

Η κυβέρνηση συμπλήρωσε τρία χρόνια στην εξουσία. Πιστεύετε πως η εικόνα της χώρας άλλαξε, παρά τις πρωτοφανείς κρίσεις που πλήττουν την Ευρώπη; 

Εδώ και τρία χρόνια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει στην πράξη ότι εργάζεται με έναν στόχο: Να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Από την πρώτη ημέρα όλοι μαζί, ενωμένοι, εργαζόμαστε για να χαράξουμε μια ξεκάθαρη πορεία για το μέλλον της χώρας. Παρά τις εθνικές προκλήσεις στον Έβρο και στο Αιγαίο, τα δυόμισι χρόνια της πανδημίας, την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή, μεγαλύτερη και πιο ευημερούσα απ’ ό,τι τρία χρόνια πριν, και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας, ενώ παράλληλα ενισχύουμε συνεχώς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες. Εκτιμάτε πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δυσκολότερος; 

Η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα έχει βάλει πολλά χρήματα στο τραπέζι, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε χρήματα τα οποία πήραμε και παίρνουμε πίσω από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας, φορολογώντας τα υπερκέρδη τους με 90%. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο θέμα των καυσίμων, ενώ για τους επόμενους μήνες δρομολογούνται από το οικονομικό επιτελείο νέες παρεμβάσεις. Επομένως είναι σαφές ότι, με δημοσιονομική νηφαλιότητα και πιστή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να στηρίζει όλους τους πολίτες. Και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε, χάρη στην εδραιωμένη εμπιστοσύνη που υπάρχει στην Ελλάδα από εταίρους, επενδυτές καθώς και τις αγορές, που βλέπουν τη σοβαρότητα που επιδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το καλοκαίρι πιστεύετε πως θα είναι ήρεμο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας –στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά– ίσως στενοχωρεί τους γείτονες, αλλά οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την πατρίδα τους. Γνωρίζουμε πια την τουρκική προκλητικότητα και την ανιστόρητη ρητορική περί επεκτατικού αναθεωρητισμού και από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις της παντού. Κάνουμε και θα κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια, έχοντας το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και την αποτρεπτική μας δύναμη, για να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σε μια δύσκολη χρονιά λόγω και της ενεργειακής κρίσης, αρκετοί δήμοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Για εμάς, καθεμιά από τις περιφέρειες και καθένας από τους δήμους της χώρας είναι μια «τοπική Ελλάδα». Και για να ευημερήσει, να προκόψει και να προχωρήσει μπροστά η «μεγάλη Ελλάδα», πρέπει οι «τοπικές Ελλάδες» να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Μόλις πριν από λίγες ημέρες χρηματοδοτήσαμε τους δήμους όλης της χώρας με 90 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, ενώ είχε ήδη προηγηθεί η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με συνολικά 136 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους και τις περιφέρειες για τον ίδιο λόγο, καθώς και στις σχολικές επιτροπές για τη θέρμανση των παιδιών μας την περίοδο μέχρι τον Μάιο. Επιπρόσθετα, εντάξαμε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση 133 νέα έργα συνολικού ύψους 314 εκατομμύρια ευρώ, για έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Χάρη στον πρωτοφανή ρυθμό προόδου του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», πλέον όλοι οι δικαιούχοι δήμοι της χώρας έχουν ένα τουλάχιστον έργο υψηλής προτεραιότητας ενταγμένο στο Πρόγραμμα. Η πρόκληση για τους επόμενους μήνες είναι η επιτάχυνση των δημοπρατήσεων και συμβασιοποιήσεων από τη μεριά της Αυτοδιοίκησης. Το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση, συνολικά συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες, σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας, με γενναίες παρεμβάσεις και για όσο διάστημα χρειαστεί.

Θα είστε για πρώτη φορά υποψήφιος στην Αν. Αττική. Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες; 

Θα πολιτευτώ στην Ανατολική Αττική, στην περιοχή που ζω και αγαπώ. Τα τελευταία 17 χρόνια συνομιλώ καθημερινά με τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες της περιοχής.Η Ανατολική Αττική είναι, εκτός από πανέμορφη, ιδιαίτερα γοητευτική, καθώς περιλαμβάνει περιοχές με εξαιρετικά μεγάλες διαφορές, από τις Αχαρνές και τον Διόνυσο μέχρι τα Μεσόγεια, τη Λαυρεωτική και τη Βουλιαγμένη. Συνιστά μια πρόκληση, όχι μόνο γιατί είναι μια μεγάλη περιφέρεια του Λεκανοπεδίου, αλλά και γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Μέσα σε τρία χρόνια διακυβέρνησης και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μια στερεά σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, στέκομαι δίπλα στους συμπολίτες μου στην Ανατολική Αττική για περισσότερες δουλειές, ευημερία και οικονομική πρόοδο, ασφάλεια και κοινωνική συνοχή.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο