Χιλιάδες Βρετανοί, σπεύδουν στο Ουέστμνιστερ Χολ για το λαϊκό προσκύνημα και το δικό τους τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη, την Ελισάβετ Β’.
Το Ουστμίνστερ Χολ, εκεί όπου βρίσκεται το φέρετρο της βασίλισσας θα είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο μέχρι τις 06:30 (τοπική ώρα) της Δευτέρας, ενώ μέχρι τώρα η ουρά έξω από τον χώρο ξεπερνά τα τέσσερα χιλιόμετρα. Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες. Επιπλέον, η ουρά που κάνει ο κόσμος μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα οκτώ χιλιόμετρα.
Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν, συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.
Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο βάθρο, ενώ ακολούθησε λειτουργία, διάρκειας 20 λεπτών, από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αγγλίας, Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι. Η θρησκευτική λειτουργία τελέστηκε υπό τους ήχους των Μπετόβεν, Σοπέν και Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι.
Παρόντες Βρετανοί πολιτικοί, με τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας να παρακολουθεί τη διαδικασία ντυμένη στα μαύρα.
Η σορός του τελευταίου βασιλικού μέλους που εξετέθη στο Ουέστμινστερ Χολ ήταν της μητέρας της Ελισάβετ Β’, το 2002, με πάνω από 200.000 κόσμου να συρρεόυν στο σημείο για να αποτίσουν φόρο τιμής.
To φέρετρο, που πέρασε και από το New Palace Yard, ακολούθησαν ο νέος Βασιλιάς, Κάρολος ο Γ’, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι. Ο νέος βασιλιάς προπορεύτηκε και ακολούθησε η οικογένειά του. Στο μεταξύ, η «βασιλική σύζυγος», όπως είναι ο νέος τίτλος της Καμίλα Πάρκερ Μποουλς, ακολούθησε την πομπή μέσα σε αυτοκίνητο, μαζί με τις πριγκίππισες Κέιτ και Μέγκαν. Στρατιωτικές στολές έχουν απαγορευτεί ωστόσο για τους πρίγκιπες Χάρι και Άντριου, τον γιο της Ελισάβετ Β’, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στο σκάνδαλο παιδεραστίας με πρωταγωνιστή τον Τζέφρι Επστάιν.
Η σορός της Ελισάβετ μεταφέρθηκε από μέλη του βασιλικού ιππικού πάνω σε κιλλίβαντα (ανοιχτή άμαξα μεταφοράς όπλου βολής), ενώ η βασιλική κορώνα ξεχώριζε πάνω στο φέρετρο, σε ένα ειδικό μοβ μαξιλάρι. Η πομπή, διένυσε απόσταση 1.800 μέτρων ενώ ακούγονταν πένθιμοι κανονιοβολισμοί και η καμπάνα του προσφάτως ανακαινισμένου Big Ben.
royals
lcimg-47e31f55-ff38-4e66-a27b-72bdcc53ed4f
Δείτε live την τελετή: