Σε απολογισμό τριετίας προχώρησε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς. Επίσης ανέπτυξε τους επόμενους στόχους του, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει ακόμη μία θητεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τι συνέπειες έχει στον δήμο σας και πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

Η οικονομική επιβάρυνση του δήμου υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ για καύσιμα, ηλεκτροφωτισμό, θέρμανση, ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες,αν λάβουμε υπόψη ότι 12 από τα 14 Δημοτικά θα λειτουργήσουν σε διευρυμένο ωράριο.

Ο δήμος έχει αναπτύξει μια σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση της ενέργειας,αφενός μέσα από έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, αφετέρου ως συνειδητή επιλογή με πολλαπλά οφέλη, αφού, πέρα από το οικονομικό κόστος, κυρίαρχο ζήτημα είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση. Συγκεκριμένα: 1. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 700.000 από τον ΑΣΔΑ, ώστε να αντικαταστήσουμε τα φωτιστικά σώματα με σύγχρονα μέσα από διεθνή διαγωνισμό. 2. Υλοποιείται πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων σε τρεις φάσεις, πλήρως χρηματοδοτούμενο, με στόχο να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 50%.

Έτσι παραδίδονται πλήρως ανακαινισμένα τέσσερα κτίρια και στις επόμενες εβδομάδες υπογράφεται προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ κατατίθεται μελέτη για την ένταξη των υπόλοιπων σχολικών μονάδων σε ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία («Ηλέκτρα», ΠΕΠ Αττικής).

Ολοκληρώσατε τρία χρόνια θητείας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Η παρούσα θητεία είχε ιδιαιτερότητες λόγω των έκτακτων συνθηκών (Covid-19, μείωση εσόδων, αύξηση δαπανών, ενεργειακή κρίση).

Αναπτύξαμε από την αρχή ένα νέο μοντέλο που συνοψίζεται στο τρίπτυχο «συμμετοχή, καθημερινότητα, υποδομές». Δηλαδή υιοθετήσαμε κανόνες συμμετοχικότητας τόσο με τους πολίτες (ηλεκτρονικά αιτήματα πολιτών, διαδικτυακή αναμετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) όσο και με τις υπόλοιπες παρατάξεις, με αποτέλεσμα να προάγεται η διαφάνεια, ενώ συγκεντρώσαμε ευρεία πλειοψηφία της τάξης του 70% στο σύνολο σχεδόν των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με στοχευμένες παρεμβάσεις, επενδύσαμε στην καθημερινότητα… Ανανεώσαμε τον εξοπλισμό, ιδιαίτερα της καθαριότητας, όπου εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση 11 οχημάτων.Αναπτύξαμε ενιαίο πρόγραμμα παρεμβάσεων. Συνοπτικά, κάθε χρόνο, η Υπηρεσία Πρασίνου καλλωπίζει το σύνολο των 28.000 δέντρων σε κάθε γειτονιά. Τα τεχνικά συνεργεία υλοποιούν ευρύ πρόγραμμα συντηρήσεων,όπως περισσότερα από 5.000 τ.μ. πλακοστρώσεων και αντικατάσταση 4.000 λαμπτήρων.

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στο δίκτυο αλληλεγγύης για τις ευπαθείς ομάδες. Αυξήσαμε κατά 65% τις μερίδες φαγητού που διανέμει καθημερινά η Κοινωνική Υπηρεσία (από 160 σε 260). Λειτούργησε ειδική τηλεφωνική γραμμή ώστε να καταγράφει αιτήματα πολιτών στην περίοδο της καραντίνας, κάναμε δωρεάν self-tests σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ενώ εξασφαλίσαμε προνομιακή τιμή σε φαρμακεία και διαγνωστικά της πόλης, τόσο για self-test όσο και για μοριακό.

Η συγκοινωνιακή σύνδεση με το μετρό, η λειτουργία του νέου πάρκου στον χώρο όπου για δεκαετίες φιλοξενούνταν οι γυναικείες φυλακές και η παραχώρηση του χώρου των παλαιών Λατομείων στο Σχιστό θεωρώ ότι συνιστούν παρεμβάσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και τις προοπτικές της πόλης.

Παράλληλα, σημαντικές παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν αναφορικά με την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, στους τομείς αθλητισμού και πολιτισμού.

Ολοκληρώνεται πρόγραμμα ανακαίνισης όλων των σχολικών μονάδων(χώροι υγιεινής, WCAμεA, πιστοποιητικό πυρασφάλειας, αύλειοι χώροι, εσωτερικοί-εξωτερικοί χρωματισμοί), ενώ αντιμετωπίσαμε με αμεσότητα μια σειρά από προβλήματα στέγασης, όπως την μετεγκατάσταση του 8ου Γυμνασίου σε μια σύγχρονη σχολική μονάδα, τη λειτουργία τεσσάρων νέων δομών προσχολικής εκπαίδευσης και τριών νέων βρεφονηπιακών τμημάτων. Επίσης έγινε η ενεργειακή αναβάθμιση αιθουσών του 4ου-5ου Γυμνασίου.

Παράλληλα, κατασκευάστηκαν τρεις νέες παιδικές χαρές ενώ παρεμβάσεις έγιναν και σε άλλες 17, ώστε να φιλοξενούν με ασφάλεια τα παιδιά μας.

Σε θέματα αθλητισμού ανακαινίστηκαν πλήρως τα τρία γήπεδα της πόλης(ανοιχτό γήπεδο ΔΑΚ, «κλειστό Θ.Πούτος», «κλειστό» στη Σταματοπούλου) με νέο χλοοτάπητα 6ης γενιάς, φωτισμό, αποδυτήρια, χώρους υγιεινής, ενώ κατασκευάστηκαν πέντε νέα γήπεδα για τις ακαδημίες ποδοσφαίρου και τένις. Τέλος παραδίδεται στους επόμενους μήνες το νέο «κλειστό» κολυμβητήριο με υποδομές ενεργειακής κάλυψης (γαιοθερμία, φωτοβολταϊκά). Επίσης προβήκαμε στην κατασκευή 14 νέων σύγχρονων αιθουσών δομών πολιτισμού (ωδείο, χορός).

Είναι η πρώτη σας θητεία ως δήμαρχος Κορυδαλλού. Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε την επανεκλογή σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023;

Κατά τη διάρκεια της παρούσας θητείας, καταφέραμε να συνθέσουμε μια πλατιά συμμαχία ικανών ανθρώπων που ζουν κι αγαπάνε την πόλη μας, κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία παλαιότερων στελεχών της Αυτοδιοίκησης και παράλληλα κινητοποιώντας καταξιωμένους σε άλλους χώρους συμπολίτες μας. Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές στοχεύουμε να διευρύνουμε αυτή την ομάδα για να διεκδικήσουμε την πόλη που αξίζουμε, τον Κορυδαλλό που θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά!

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας; Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός σε επίπεδο έργων;

Η ομαδική δουλειά που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια αποδίδει καρπούς, έχοντας πετύχει χρηματοδοτήσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ για το επόμενο διάστημα σε όλους τους τομείς. Περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ έχουν εγκριθεί για τα σχολεία, για τον τομέα της καθαριότητας με στοχευμένες δράσεις ανακύκλωσης 3 εκατ. ευρώ, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις 2 εκατ. ευρώ, ενώ στο επόμενο διάστημα ξεκινούν έξι έργα συνολικής χρηματοδότησης 16 εκατ. ευρώ.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο