«Οι πολίτες δεν θα διακινδυνεύσουν τη σταθερή πορεία της χώρας μας»

Στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση προκείμενου να μετριάσει τις σημαντικές επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση αναφέρεται ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, με συνέντευξή του στο «Π». Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζει πολύ δύσκολο τον χειμώνα που έρχεται, σημειώνοντας πως στόχος του υπουργείου είναι στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας μέσω του προγράμματος που είχε δημιουργηθεί για το «καλάθι της νοικοκυράς».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκτιμά πως οι πολίτες στις εκλογές δεν θα επηρεαστούν από τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς αντιλαμβάνονται τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση, κάτι που –όπως τονίζει– καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. «Κανείς δεν θα διακινδύνευε τη σταθερή πορεία της χώρας, που με τόσες θυσίες έχουμε καταφέρει», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως στόχος είναι να εκλεγεί αυτοδύναμος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επαναλαμβάνει την «κόκκινη γραμμή» της χώρας, που είναι η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Οι ανατιμήσεις είναι ένα από τα ζητήματα που ανησυχούν τους πολίτες. Εκτιμάτε πως θα υπάρξει συγκράτηση τιμών μετά τις επαφές που είχατε με τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ και τους βιομηχάνους; 

Όπως ανησυχούν οι πολίτες, το ίδιο ανησυχούμε και εμείς. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και ότι πολλοί συμπολίτες μας θα δυσκολευτούν να τα βγάλουν πέρα. Η κυβέρνηση δεν άφησε κανέναν μόνον του μέχρι σήμερα, το ίδιο θα κάνει και τώρα. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να βοηθήσει στη διαβίωση του ελληνικού νοικοκυριού, συμφώνησε με τα σούπερ μάρκετ και τις βιομηχανίες τροφίμων να δημιουργηθεί το «καλάθι του νοικοκυριού», δηλαδή ένα καλάθι προϊόντων που θα προσφέρεται στον Έλληνα καταναλωτή στις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες σε όλο το μήκος της αγοράς για να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές για τους ευάλωτους συμπολίτες μας σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες.

Εκτός από την ενεργειακή κρίση, υπάρχει και η ένταση στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύετε πως μετά τα όσα έγιναν στην Πράγα απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών; 

Η θέση της Ελλάδας είναι διαχρονικά υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία. Όταν όμως η Τουρκία θέλει να κάνει διάλογο επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, συγγνώμη, εκεί δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας είναι «κόκκινη γραμμή». Όσο η Άγκυρα επιμένει στην αναθεωρητική πολιτική της και οι Τούρκοι αξιωματούχοι στην εχθρική ρητορική τους, τόσο δυσχεραίνουν τη θέση τους και απομονώνονται διεθνώς, καθώς άπαντες πλέον γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της.

Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά. Ποιο θα είναι το διακύβευμα των εκλογών και πόσο μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών η ακρίβεια και τα εθνικά θέματα; 

Προφανώς, η χρονιά που διανύουμε είναι μία προεκλογική χρονιά. Παράλληλα, όμως, είναι και μια δύσκολη χρονιά, καθώς καλούμαστε να διαχειριστούμε τις μεγάλες προκλήσεις του φετινού χειμώνα, όπως την ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό κ.λπ. Αυτά είναι τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και σε αυτά θα κριθούμε όλοι μας πολιτικά. Η κυβέρνησή μας έχει μπει πλέον στον τέταρτο χρόνο της θητείας της και έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει στα δύσκολα. Παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις, η Ελλάδα τα έχει πάει συγκριτικά καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Το ΑΕΠ αυξάνεται μετά από πολλά χρόνια στα 210 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η ανεργία έχει πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό. Όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, οι πολίτες κρίνουν θετικά το έργο μας και διατηρούν τη ΝΔ σταθερά στην πρώτη θέση. Όταν φτάσει η ώρα της κάλπης, είμαι βέβαιος ότι θα μας κρίνουν δίκαια και θα μας ξαναψηφίσουν. Κανείς δεν θα διακινδύνευε τη σταθερή πορεία της χώρας, που με τόσες θυσίες έχουμε καταφέρει.

Ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί αρκετές φορές στις παγίδες που κρύβει η απλή αναλογική. Πιστεύετε πως είναι πιθανή μια πολιτική «τερατογένεση», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο κ. Μητσοτάκης; 

Ο ελληνικός λαός θα πάει στις κάλπες με το εξής ξεκάθαρο δίλημμα: Ψηφίζουμε για να έχουμε ή Κυριάκο Μητσοτάκη αυτοδύναμο πρωθυπουργό ή Αλέξη Τσίπρα με Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση του ελληνικού λαού.

Ποιες είναι οι προσδοκίες που υπάρχουν για τα επιχειρηματικά πάρκα; 

Η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων και η συγκέντρωση βιομηχανιών μέσα σε πάρκα είναι τεράστιο ζήτημα, καθώς πλέον θα γίνεται οργανωμένα και όχι άναρχα, όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Είναι πρώτα απ’ όλα ζήτημα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος, ζήτημα για την ταχύτερη εύρεση εργαζομένων και ούτω καθεξής. Πάνω από όλα, είναι ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα και με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα το κερδίσουμε, για να αλλάξουμε τη μοίρα και των επιχειρηματικών πάρκων στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο