3 νεκροί και 8 τραυματίες
Συνεχίζουν οι προσπάθειες από τις γερμανικές Αρχές να εντοπιστεί ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι σε διερχόμενους εν μέσω του φεστιβάλ της πόλη Ζολινγκεν, στη δυτική Γερμανία, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν αρκετοί ακόμα.
Η αστυνομία αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι 8 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση, οι πέντε από αυτούς σοβαρά. «Λαμβάνονται καταθέσεις από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες. Πολυπληθής ομάδα της αστυνομίας αναζητά αυτήν την ώρα τον δράστη», σημείωσε η αστυνομία.
BREAKING:
At least 3 stabbed to death at “diversity festival” in Solingen, Germany 🇩🇪
People are still receiving CPR treatment on the scene, but several bodies have also been covered with sheets.@BILD reports that eyewitnesses say an “Arab-looking man” started stabbing people pic.twitter.com/2443bpZZjR
— Visegrád 24 (@visegrad24) August 23, 2024
Το χρονικό της επίθεσης
Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 21:40 τοπική ώρα (22:40 ώρα Ελλάδος) χθες Παρασκευή, όταν άγνωστος άνδρας επιτέθηκε σε πολλούς ανθρώπους με μαχαίρι, σύμφωνα με την αστυνομία.
Οι γερμανικές Αρχές χαρακτήρισαν «τρομοκρατική ενέργεια» –και όχι πλέον «κατάσταση αμόκ»– την επίθεση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιθεωρητή της αστυνομίας Σάσα Κρέστα, ο δράστης δεν επέλεξε τα θύματα, στόχευε ωστόσο με το μαχαίρι του στον λαιμό τους.
«Δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτό που βλέπουμε εδώ στον τόπο του εγκλήματος. Είναι θλιβερό. Η σκέψη μου βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να προσευχηθούμε να τα καταφέρουν οι σοβαρά τραυματίες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Χέρμπερτ Ρόιλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επιθεωρητή Κρέστα στο Ντίσελντορφ.
«Απόψε στη Ζόλινγκεν βρισκόμαστε όλοι σε σοκ, αισθανόμαστε φρίκη και μεγάλη θλίψη. Θέλαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επέτειο της πόλης μας και τώρα αναγκαζόμαστε να θρηνήσουμε θανάτους και τραυματισμούς. Μου ραγίζει η καρδιά η επίθεση στην πόλη μας. Με δάκρυα στα μάτια σκέφτομαι αυτούς που χάσαμε. Προσεύχομαι για όσους παλεύουν ακόμη για τη ζωή τους», δήλωσε ο δήμαρχος της Ζόλινγκεν Τιμ Κούρτσμπαχ.
Μετά την επίθεση, οι αρχές αποφάσισαν να διακοπεί το «Φεστιβάλ για την Πολυμορφία» που βρισκόταν σε εξέλιξη, με την ευκαιρία της 650ής επετείου από την ίδρυση της πόλης, κι επρόκειτο να διαρκέσει ως και αύριο Κυριακή.
Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ υπολογιζόταν ότι θα παρακολουθούσαν τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι κατά την διάρκεια του τριημέρου.
Την ώρα της επίθεσης, στην πλατεία Φρόνχοφ, στο κέντρο της Ζόλινγκεν, βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι που παρακολουθούσαν συναυλία. Οι θεατές απομακρύνθηκαν με οδηγίες των αρχών ασφαλείας, οι οποίες έχουν ζητήσει επίσης από τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο ο δράστης διαφεύγει την σύλληψη.
Συγκλονισμένη η υπουργός Εσωτερικών
Συγκλονισμένη δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, από τη «βάναυση επίθεση».
«Η βάναυση επίθεση που διαπράχθηκε στη διάρκεια της γιορτής της πόλης Ζόλινγκεν μας συγκλονίζει βαθιά», αναφέρει η υπουργός σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, προσθέτοντας ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης και να διευκρινίσουν το υπόβαθρό της».
Οι γερμανικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή τα τελευταία χρόνια καθώς αντιμετωπίζουν μια διπλή τρομοκρατική απειλή, τον τζιχαντισμό και τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.
Η πιο φονική τζιχαντιστική επίθεση στο γερμανικό έδαφος διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2016: ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου στοιχίζοντας τη ζωή σε 12 ανθρώπους.
Στα τέλη Μαου, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση με μαχαίρι στο Μάνχαϊμ στη δυτική Γερμανία σε αντιισλαμική συγκέντρωση. Ο δράστης, ένας 25χρονος Αφγανός που είχε φτάσει στη Γερμανία το 2014, είναι ύποπτος για ισλαμιστικά κίνητρα.
Άλλη απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα προέρχεται από την ακροδεξιά, έπειτα από πολλές φονικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.
Οι εκδηλώσεις στην Ζόλινγκεν, που αναμενόταν να διαρκέσουν ως αύριο, Κυριακή, ματαιώθηκαν εξαιτίας της επίθεσης, δήλωσαν οι διοργανωτές στα μέσα ενημέρωσης. Το ονομαζόμενο “Φεστιβάλ της Πολυμορφίας” περιελάμβανε τρεις ημέρες μουσικής, θεάτρου και χορού και ανέμενε πάνω από 75.000 επισκέπτες.
Ο DJ συνέχισε να παίζει μετά την επίθεση για να αποφευχθεί ο πανικός
Ένας DJ, γνωστός ως Topic, είπε ότι έπαιζε σε μια κοντινή σκηνή στο φεστιβάλ της πόλης όταν έγινε η επίθεση. Σε ανάρτησή του στο Instagram ο Topic ισχυρίζεται ότι το προσωπικό ασφαλείας του είπε για το μαχαίρωμα και του ζήτησε να συνεχίσει να παίζει για να «αποφευχθεί ο μαζικός πανικός».
=”wp-block-embed__wrapper”>
«Έτσι συνέχισα να παίζω. Παρόλο που ήταν απίστευτα δύσκολο», γράφει. «Μετά από περίπου 10-15 λεπτά, η μουσική τελικά σταμάτησε και ο κόσμος ενημερώθηκε για το περιστατικό».
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Solinger Tageblatt, λίγο μετά τις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδος) ένας από τους διοργανωτές του φεστιβάλ ανέβηκε στη σκηνή για να διακόψει τις εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν ξεκινήσει το βράδυ με ένα σόου που συνοδευόταν από συναυλίες σε πλατεία στο κέντρο της πόλης.
Ο διοργανωτής είπε ότι συνεργεία διάσωσης προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή ανθρώπων. Χιλιάδες επισκέπτες ακολούθησαν την παρότρυνσή του να εγκαταλείψουν το μέρος με ηρεμία, προσθέτει η εφημερίδα. «Η ατμόσφαιρα είναι περίεργη», ήταν η περιγραφή της δημοσιογράφου που κάλυπτε το γεγονός.
«Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν το μέρος σοκαρισμένοι, αλλά ήρεμα», δήλωσε στην εφημερίδα ο Φίλιπ Μίλερ, ένας από τους διοργανωτές.

