Πολιτική

Αποστόλου: Ανεξήγητη η στάση των αγροτών (ΒΙΝΤΕΟ)

Τους αγρότες σε διάλογο κάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή.

Όπως δήλωσε τα «ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού είναι ζητήματα γενικότερης πολιτικής, τα διαχειρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί και αυτή την ώρα τα διαπραγματεύονται με τους δανειστές μας. Θα ήταν εντελώς άστοχο από την πλευρά μου να υπάρξει κάποια δέσμευση. Κι αυτό το ξέρουν οι αγρότες. Ζήτησαν να συναντηθούν με το Πρωθυπουργό. Ανταποκρίθηκε άμεσα… οι αγρότες το αποφεύγουν. Ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω την αντίδρασή τους» ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Όπως μάλιστα τόνισε, η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου της χώρας, αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή.

Απατώντας σε επερώτηση του ΚΚΕ ο κ. Αποστόλου τόνισε: «Η κυβέρνησή μας όμως την υπερασπίζεται και την υπηρετεί στα δύο συγκεκριμένα ζητήματα. Στο φορολογικό, δίπλα στο καθαρό μέσο εισόδημά τους, που σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται στα 2.500 ευρώ, διασφαλίζει κι ένα μέσο αφορολόγητο εισόδημα 5.000 ευρώ από τις ενισχύσεις. Όπως επίσης και στο ασφαλιστικό, το 90% των δαπανών του ΟΓΑ, δηλαδή από τα 3,35 δις τα 3 δις, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία το ποσοστό κάλυψης φτάνει στο 50%. Αλλά και στο τωρινό σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, ως ελάχιστο εισόδημα για τον υπολογισμό των εισφορών ορίζεται το 80% του κατώτατου μισθού, ενώ και η προσαρμογή του γίνεται σε βάθος χρόνου κι όχι άμεσα.

Με την επερώτησή σας ζητάτε την υιοθέτηση συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως: Καθαρό αφορολόγητο εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί ,δηλαδή για μια μέση αγροτική οικογένεια 40.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών μόνο 1 στους 200 αγρότες έχει καθαρό εισόδημα άνω των 40.000. Έχετε την αίσθηση ότι μπορεί να γίνει κοινωνικά αποδεκτή μια τέτοια ρύθμιση; Και βέβαια συμφωνούμε μαζί σας και θα το κάνουμε να φορολογηθούν αυστηρότερα οι μεγαλοαγρότες και οι επιχειρηματίες, γιατί στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε το μικρό και μεσαίο αγρότη. Όμως δεν αντιλαμβάνεστε ότι η αποδοχή της πρότασής σας για μη τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων μέχρι τα 40.000 ευρώ, όχι μόνο τους καθιστά αιχμαλώτους των μεσαζόντων του χώρου αλλά και τους οδηγεί σε υπερφορολόγηση;

Γιατί θέλετε να τους στερήσετε τη δυνατότητα το ΦΠΑ που πληρώνουν να μην το συμψηφίζουν με αυτό που εισπράττουν; Αλήθεια από που προκύπτει ότι είναι καλύτερα για τους αγρότες να φορολογούνται με βάση την ακαθάριστη αξία της παραγωγής τους, εφόσον είναι μικρότερη των 40.000 ευρώ και όχι με βάση το εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των δαπανών τους;

Επίσης σημείωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει «πακέτο Αποστόλου» στη λογική ενός «πακέτου Χατζηγάκη» και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει σε πρακτικές του παρελθόντος.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα στήριξης των αγροτών μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αλλά «πακέτο Αποστόλου» στη λογική του «πακέτου Χατζηγάκη» δεν πρόκειται να υπάρξει. Γιατί  σεβόμαστε τον αγρότη και τον Έλληνα πολίτη. Αρκετά έχουν χρεωθεί οι επόμενες γενιές. Η κυβέρνηση μας είναι υποχρεωμένη, σε δύσκολες δημοσιονομικά  και παραγωγικά συνθήκες, να επιλύσει ταχύτατα, οικονομικά, διαρθρωτικά και κοινωνικά προβλήματα σε νεκρό χρόνο, υπό την πίεση μάλιστα μιας συμφωνίας, που απαιτεί άμεσα δημοσιονομικά μέτρα με επιπτώσεις» δήλωσε ο υπουργός.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER



Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa