Κοινωνία

Handelsblatt: Καταστροφική λιτότητα στην Ελλάδα

Ανεργία

Με αφορμή όλα τα δυσάρεστα γεγονότα που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει ότι «η σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα έχει καταστροφικές συνέπειες».

Με τίτλο «Όταν στην Ελλάδα σβήνουν τα φώτα» το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε πολλά νοικοκυριά επειδή αυτά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

«Κάθονται στα σκοτεινά και εντείνεται ο φόβος ενόψει ενός κρύου χειμώνα», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με τον πρόσφατο θάνατο από αναθυμιάσεις της 13χρονης Σάρας, το σπίτι της οποίας δεν είχε ρεύμα εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών.

Αναφέρονται και άλλες τραγωδίες για τους ίδιους λόγους σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Η Ελλάδα, κατά τον έκτο χρόνο της κρίσης: η σκληρή λιτότητα, στην οποία κινείται η χώρα εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από τους διεθνείς δανειστές της, έχει οδηγήσει από το 2009 τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στη συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος κατά 38%», παρατηρεί η Handelsblatt, υπενθυμίζοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει αγγίξει το 28%.

3,8 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν πλέον ασφάλεια ασθενείας, ενώ περίπου 3,8 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. «Σε πολλές οικογένειες τα χρήματα δεν επαρκούν για να πληρωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος, καθώς έχει αυξηθεί το τιμολόγιο κατά σχεδόν 60% από το 2007», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Εκτενής αναφορά γίνεται και στις υποθέσεις «παράνομης» επανασύνδεσης του ρεύματος και σε σχετικές πρωτοβουλίες αλλά και στις οικονομικές απώλειες για τη ΔΕΗ από τους απλήρωτους λογαριασμούς. Υπογραμμίζεται η πρωτοβουλία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη για τη δημιουργία επιτροπών που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε οικογένειες που υποφέρουν και τίθεται το ερώτημα εάν η τρόικα αποδεχθεί αυτή την κοινωνική παροχή.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa