Περιφέρειες - Δήμοι

Ο Γιάννης Μπουτάρης έγινε international και τον… αποθεώνουν!

μπουτάρης

Τα τελευταία χρόνια που διανύουμε, τα χρόνια της κρίσης, είναι εξαιρετικά σπάνιο κάποιο ξένο μέσο ενημέρωσης να πλέξει το εγκώμιο Έλληνα πολιτικού. Κι όμως, με άρθρο που θα ζήλευαν πολλοί ηγέτες ανά τον κόσμο, ο Guardian έγραψε… «ύμνους» για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Αφορμή, στάθηκε η υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη, για τον κορυφαίο δήμαρχο του κόσμου, βραβείο που απονέμει  τα τελευταία δέκα χρόνια το City Mayor Foundation και μέσα στην λίστα που ανακοίνωσε βρίσκεται και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, ο Guardian, στο αφιέρωμα στον Γιάννη Μπουτάρη, τον χαρακτηρίζει ως «φάρο ελπίδας για την Ελλάδα».

«Οι ευρωκράτες δεν έχουν και πολλά καλά να πουν για τους Ελληνες πολιτικούς, από τη στιγμή που η χώρα γονάτισε από την οικονομική κρίση. Όμως αξιωματούχος της Κομισιόν περιέγραψε τον Γιάννη Μπουτάρη ως ‘‘φάρο” και άλλοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ έγραψαν ότι υπό τον Μπουτάρη η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε ”νησί ελπίδας” και ”μοντέλο για όλη την Ελλάδα”», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, που σημειώνει ότι δεν πρόκειται για έναν τυπικό Έλληνα πολιτικό, ενώ σημειώνει ότι είναι γόνος της παλιότερης δυναστείας οινοπαραγωγών της Ελλάδας, που συνέχισε την επιτυχία της οικογενειακής επιχείρησης μέχρι τη στιγμή που μπήκε στην πολιτική και άφησε τα παιδιά του να αναλάβουν. Ακόμη, επισημαίνει ότι ο ίδιος δεν βλέπει τον εαυτό του σαν πολιτικό, αλλά ως  έναν «επιχειρηματία που αναλαμβάνει ένα νέο πρότζεκτ».

Στο δημοσίευμα, ο Guardian εκθειάζει της πολιτικές του κ. Μπουτάρη, που επιδεικνύει «προοδευτική στάση απέναντι στις παλιές μνησικακίες, που κρατούσαν την πόλη πίσω». Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει ότι επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη για να πείσει την Turkish Airlines να βάλει δρομολόγια που συνδέουν τις δύο πόλεις. «Τώρα, 100.000  Τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο».

Επίσης, γίνεται λόγος για την αύξηση  της τουριστικής κίνησης στην συμπρωτεύουσα από το Ισραήλ, χάρη στις παρεμβάσεις του κ. Μπουτάρη, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την «πιο σκοτεινή στιγμή της ιστορίας», όταν 56.000 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους Ναζί και το εβραϊκό νεκροταφείο καταστράφηκε, ενώ κάνει αναφορά και στην απόφασή του να φορέσει το Άστρο του Δαβίδ στην ορκωμοσία του όταν επανεξελέγη.

Σημειώνοντας ότι ο κ. Μπουτάρη έχει μιλήσει ανοιχτά για το ότι υπήρξε αλκοολικός και τα επτά τατουάζ του, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι συστάσεις για αυτόν- για το βραβείο- επικεντρώθηκαν στο ότι είναι ανοιχτόμυαλος, μοντέρνος και αυθεντικός. Εκείνοι που τον πρότειναν τον περιέγραψαν ως «πρωτοπόρο» «ευλογία» και «το καλύτερο που έχει συμβεί ποτέ σε αυτή την πόλη». Βέβαια, σημειώνει ο Guardian, ο 72χρονος δήμαρχος δεν είναι καθολικά δημοφιλής στην πόλη του. Έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις αντιμετωπίζοντας τα συνδικάτα για την ημι-ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας συλλογής απορριμάτων και για την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό της διοίκησης.

Το βραβείο του κορυφαίου δημάρχου του κόσμου διεκδικούν μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη άλλοι οχτώ ομόλογοί του από την Ευρώπη και συγκεκριμένα οι δήμαρχοι της Γάνδης, του Μπορντό, της Ιένα, της Λαμπεντούζα, της Ρίγας, της Ριμπέρα ντε Αρίμπα, του Μπρίστολ και του Λίβερπουλ.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa