Κύπρος

Νταβούτογλου: «Η Τουρκία έχει δικαίωμα να συνεχίσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ»

Νταβούτογλου

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με το δικαίωμα της Κύπρου να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις και να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, παρά τις συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά την ειδικά συνάντηση του Ατλαντικού Συμβουλίου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «κανένας δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο. Αν κάποιος θελήσει να εξασφαλίσει την ενέργεια για να επιβάλει την ειρήνη που θέλει, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο. Ας χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως μέσο ειρήνης».

«Αν οι Ελληνοκύπριοι θελήσουν, μονοπωλώντας τις πηγές ενέργειας, να ξεκινήσουν διαγωνισμούς, σαν να τους ανήκουν όλες αυτές οι πηγές και θελήσουν να παρουσιάσουν τις εν λόγω πηγές, στις οποίες έχουν δικαίωμα και οι Τουρκοκύπριοι, στην παγκόσμια αγορά, τότε και εμείς θα κάνουμε έρευνες στο ίδιο μέρος, μαζί με τους Τουρκοκύπριους, κάνοντας χρήση του ιδίου δικαιώματος», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Εάν ωστόσο καθίσουμε και συζητήσουμε την επανένωση του νησιού, τότε και η Κύπρος, όπως συνέβη και στο το Ιράκ, θα μετατραπεί σε ανερχόμενη χώρα και αυτός που ικανοποιηθεί περισσότερο απ’ αυτό θα είναι η Τουρκία» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Η χώρα στην οποία μπορεί να φθάσει ευκολότερα το φυσικό αέριο, που θα εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο, είναι η Τουρκία και η Τουρκία είναι η χώρα από την οποία θα μπορέσει να φθάσει στις διεθνείς αγορές» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Αυτό που δεν μπορεί να γίνει, είναι να μας πουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι κλειστή για του Τούρκους και τους Τουρκοκυπρίους. Αυτό δεν γίνεται» τόνισε. Για να καταλήξει:

«Εμείς κατασκευάσαμε αγωγό μεταφοράς νερού από το Μαναβγκάτ στην Κύπρο. Ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει “θα μοιραστούμε το νερό αυτό με τους Ελληνοκυπρίους”».

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa