Πολιτισμός

«Βόμβα» Περιστέρη για τους «ένοικους» της Αμφίπολης

«Πρέπει να εστιάσουμε στο ίδιο το μνημείο και όχι στα κόκαλα, που για μένα δεν σημαίνουν πολλά. Δεν μπορείς να χρονολογήσεις από τους νεκρούς. Για μένα οι σκελετοί δεν έχουν νόημα. Αποπροσανατολίζουν την έρευνα», δήλωσε σε συνέντευξή της σε εβδομαδιαία εφημερίδα η Κατερίνα Περιστέρη.

Η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας της Αμφίπολης, τόνισε στη Real News πως στους τυμβωρύχους, η παρουσία των οποίων έχει αφήσει σημάδια στον τύμβο Καστά, χωρίς να αποκλείει οι σκελετοί που βρέθηκαν σε αυτόν να προέρχονται από τους ίδιους.

«Εμένα το θέμα “σκελετοί” δεν μου λέει τίποτε. Ήταν τόσο αναστατωμένος ο χώρος που δεν μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα. Οι τυμβωρύχοι είχαν ρημάξει τα πάντα. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, στον νεκρικό θάλαμο όπου έψαχναν τους μεγάλους θησαυρούς έγινε η μεγάλη ζημιά, η τεράστια καταστροφή» σημειώνει η κ.Περιστέρη.

Σχετικά με το σε ποιους ανήκουν οι σκελετοί, η υπεύθυνη της ανασκαφής είπε:

«Είναι πολλές οι υποθέσεις εργασίας που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών, μπορεί να προέρχονται ακόμη και από αρχαιοκάπηλους. Αλλωστε, το σκελετικό υλικό δεν βρισκόταν σε ένα σημείο».

Να σημειωθεί πάντως ότι, η αρχική εκτίμηση και δημόσια τοποθέτηση της κ.Περιστέρη, τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν ότι ο νεκρός της Αμφίπολης ήταν Μακεδόνας στρατηγός. Στη συνέχεια όμως, αποκαλύφθηκε ότι ο νεκρός δεν ήταν μόνο ένας.

Ερωτηθείσα για τον κύριο νεκρό, απάντησε:

«Ποιος είναι ο κύριος νεκρός; Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι σκελετικού υλικού από τον νεκρό που βρέθηκε πιο χαμηλά από τους υπόλοιπους, δηλαδή κοντά στο δάπεδο, και ανήκει σε έναν κοντούλη 1,60 μ. και αυτού, όμως, τον σκελετό τον είχαν ανακατέψει οι τυμβωρύχοι. Και έπειτα, αν πράγματι ήταν πολύτιμος ο νεκρός, μπορεί ακόμη και να τον είχαν πάρει».

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER