Στην καθημερινότητα εστιάζει την προσοχή του ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης Μάριος Ψυχάλης, όπως λέει στο «Π», επιλύοντας απλά καθημερινά ζητήματα που για τον δήμο και τον δημότη είναι αναγκαία και πολλές φορές μεγάλα, όπως είναι η δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων. Μέσα σε έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος δήμαρχος κατόρθωσε να παραδώσει ως δημόσιο χώρο περί τα 1,2 στρέμματα. Παράλληλα, ο κ. Ψυχάλης δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ανακύκλωση και ήδη έχει μειωθεί η ταφή απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής κατά 10%, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων με τη χρήση του καφέ κάδου.
Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειές σας που δίνουν το στίγμα της πολιτικής που θέλετε να ακολουθήσετε από τη θέση του δημάρχου; Δηλαδή πόσο πιο κοντά θα έρθει ο δήμος στην τοπική κοινωνία; Ποιο είναι το αυτοδιοικητικό σας όραμα, καθότι ανήκετε στη νέα γενιά των αυτοδιοικητικών;
Δανειζόμενος το ρητό «ἀρχή ἄνδρα δείκνυσι», η πρώτη απόφαση ήταν η μετακίνηση του οδηγού δημάρχου στην καθαριότητα, όπως επίσης και του οχήματος του δημάρχου στην ίδια υπηρεσία. Καταργήθηκαν οι δαπάνες φωτογράφισης, οι δαπάνες επικοινωνίας (κινητά), τα έξοδα κίνησης του δημάρχου, όπως επίσης αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό οι υπερωρίες των ειδικών συνεργατών του δημάρχου. Ξεκίνησε η ζωντανή μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων, ενώ ως δήμαρχος δεν έχω απουσιάσει από καμία συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων.
Έχετε δηλώσει με όλους τους τόνους ότι προτεραιότητά σας είναι η καθημερινότητα του δημότη. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης επενδύουμε στην καθημερινότητα! Δημιουργούμε νέους χώρους πρασίνου και κοινόχρηστους χώρους (μέχρι στιγμής έχουμε παραδώσει 1,2 στρέμματα), συντηρούμε σχολεία (τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, νέοι λέβητες φυσικού αερίου), δημιουργούμε νέους αθλητικούς χώρους μέσα στα σχολεία, βελτιώνουμε τα πεζοδρόμια, αφαιρούμε εμπόδια από τα πεζοδρόμια (κενωθέντα περίπτερα, κολόνες, κομμένους κορμούς δέντρων κ.λπ.).
Τι σημαίνει για εσάς ψηφιακός εκσυγχρονισμός, προκειμένου να εξυπηρετείται πιο γρήγορα ο πολίτης; Σε ποιες παρεμβάσεις έχετε προχωρήσει;
Κατασκευάσαμε τη νέα ιστοσελίδα του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης (https://likovrisipefki.gr/), δημιουργήσαμε εφαρμογή ψηφιακών πιστοποιητικών που δεν παρέχει το gov.gr (https://likovrisipefki.e-services24.gr/), δημιουργήσαμε νέα εφαρμογή για να επικοινωνούν οι πολίτες (e-politis) που κατεβαίνει σε κινητά smartphones, για πρώτη φορά τόσο οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς, όσο και για την καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση έγιναν μόνο ηλεκτρονικά. Αυτές τις ημέρες δημιουργούμε εφαρμογή e-schools για να διαχειριστούμε τις ανάγκες των σχολικών υποδομών, ήδη εγκαταστήσαμε σύστημα τηλεματικής στον στόλο των οχημάτων μας και όλα αυτά μόλις σε έξι μήνες.
Ποια είναι τα έργα υποδομής που βάζετε σε προτεραιότητα;
Ήδη έχει ξεκινήσει και κατασκευάζεται η κεντρική πλατεία Πεύκης, πλατεία Πέρρου έκτασης 3,7 στρεμμάτων. Εκτελούνται ήδη έργα που είχαν ωριμάσει κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, όπως η κατασκευή του ΚΑΠΗ κάτω Πεύκης. Σύντομα θα ξεκινήσουν η ασφαλτόστρωση κεντρικών δρόμων και η ανάπλαση της οδού Βρυούλων. Φέτος θα γίνει ήπια παρέμβαση στο κτήμα Τζερμιά, ενώ το επόμενο έτος θα γίνουν παρεμβάσεις σε τρεις κοινόχρηστους χώρους με τη δημιουργία χώρων πρασίνου.
Ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων, πώς σκοπεύετε να αυξήσετε τα ποσοστά ανακύκλωσης, να μειώσετε την ταφή απορριμμάτων και ταυτόχρονα και το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων;
Ήδη έχει μειωθεί η ταφή απορριμμάτων πάνω από 10%. Έχουμε ενεργοποιήσει το πρόγραμμα των καφέ κάδων με την τοποθέτηση 62 καφέ κάδων (επίκειται η τοποθέτηση επιπλέον 60 καφέ κάδων), τοποθετήσαμε 50 κίτρινους κάδους και επίκειται η τοποθέτηση επιπλέον 50 κίτρινων κάδων, όπως επίσης η τοποθέτηση ακόμα 100 μπλε κάδων. Έχουμε ξεκινήσει τη διαλογή σε διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης (μπάζα, ογκώδη, κλαδιά, ξύλα), όπως επίσης θα δοθούν κίνητρα μείωσης των δημοτικών τελών σε όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα του «καφέ» κάδου.
Μαθαίνουμε ότι είστε από τους πρώτους δήμους που έχετε προχωρήσει σε παροχές σε νέα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά. Τι ακριβώς έχετε κάνει για αυτό;
Πιλοτικά ξεκινήσαμε με την παροχή βρεφικού γάλακτος, ριζάλευρου και φαρίν λακτέ, ενώ από 1η Σεπτεμβρίου θα παρέχουμε (με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια) εξετάσεις σε παιδίατρο, εμβόλια που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, ενδυμασία, παιχνίδια και άλλες παροχές, συνολικής αξίας 2.000 ευρώ για το πρώτο παιδί.

