Ο διαγραφείς που επιμένει, απαρίθμησε τον κατάλογο προτεραιοτήτων της Αριστεράς, όπως φυσικά εκείνος τον καθορίζει – Ή αλλιώς: Τι θέλει ο Πολάκης
Κάλεσμα για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου της αντιπολίτευσης με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης απηύθυνε ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Παλλήνη, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής ξεκαθάρισε εξαρχής ότι συνεχίζει να τοποθετείται ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε».
Κατά την ομιλία του υποστήριξε ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και ζήτησε κοινή πολιτική δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως ανέφερε, είχε προτείνει τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου που θα περιλαμβάνει –όπως είπε– το «προοδευτικό ΠΑΣΟΚ», το υπό διαμόρφωση κόμμα του Alexis Tsipras, τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας αλλά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με κοινό στόχο «να πέσει ο Μητσοτάκης».
«Ο κόσμος δεν επιστρέφει με θολά μηνύματα»
Ο Παύλος Πολάκης εκτίμησε ότι ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων έχει απομακρυνθεί από τον χώρο της Αριστεράς λόγω έλλειψης ξεκάθαρου πολιτικού στίγματος.
«Ο κόσμος που απογοητεύτηκε δεν θα επιστρέψει με θολές τοποθετήσεις», σημείωσε, ζητώντας πιο συγκρουσιακή γραμμή απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε «σύστημα ολιγαρχίας και διαπλοκής».
Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε προτάσεις για ισχυρότερη κρατική παρέμβαση στην οικονομία και ειδικά στον τομέα της ενέργειας και των τραπεζών.
Υποστήριξε ότι χωρίς δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ δεν μπορεί να μειωθεί ουσιαστικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, προτείνοντας την επαναφορά του 51% της επιχείρησης στο Δημόσιο και την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την οικιακή κατανάλωση.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της λιγνιτικής παραγωγής όσο –όπως είπε– τη διατηρεί και η Γερμανία, ενώ πρότεινε οι νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να κατευθύνονται κυρίως προς την αυτοδιοίκηση και μικρούς παραγωγούς.
Πρόταση για δημόσιο έλεγχο τραπεζών και διυλιστηρίων
Ο κ. Πολάκης επανέφερε επίσης τη θέση του για επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος υπό δημόσιο έλεγχο, υποστηρίζοντας ότι το κράτος πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Όπως είπε, το Δημόσιο θα πρέπει να αποκτήσει ξανά ισχυρή παρουσία τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και σε στρατηγικούς τομείς, όπως τα διυλιστήρια, προκειμένου –κατά τον ίδιο– να διασφαλιστεί μεγαλύτερος έλεγχος στην οικονομική πολιτική της χώρας.

